07 okt, 11:54
2015
Vakredactie
Verzorging
Dr. Claes, medisch coördinator SEH

Hoe werkt de Spoed Eisende Hulp?

Regelmatig komen er bij het Maasziekenhuis vragen binnen over hoe de Spoed Eisende Hulp (SEH) werkt en waarom mensen soms lang moeten wachten. Hieronder vind je informatie over de werkwijze van de SEH.

Naar de SEH Wanneer je zelf of iemand in je omgeving dringend medische hulp nodig heeft, kun je terecht op de Spoedeisende Hulp (SEH) van Maasziekenhuis Pantein. Via het landelijke alarmnummer 112 kun je de ambulance bellen. Je kunt ook zelf besluiten om naar de afdeling SEH te komen. Verder kan de huisarts doorverwijzen naar de afdeling SEH voor een consult bij een specialist of voor een röntgenfoto. De afdeling SEH is 24 uur per dag geopend.

Triage: wanneer word je geholpen? Zodra je op de SEH komt, beoordeelt een verpleegkundige de ernst van de klachten. Dit heet triage. Daarna krijg je een kleurcode. De kleur geeft aan hoe snel je geholpen moet worden. Iemand die binnenkomt met pijn op de borst of een zware astma-aanval wordt bijvoorbeeld eerder geholpen dan iemand met een botbreuk of kneuzing. Het kan daardoor voorkomen dat je langer moet wachten dan een patiënt die na jou is binnengekomen. Andersom kun je ook sneller aan de beurt zijn dan patiënten die al zaten te wachten. Kinderen die dezelfde kleur krijgen als een volwassene worden eerder gezien.

Er zijn vier kleurcodes: Rood = levensbedreigend; je wordt direct geholpen Geel = spoed; je wordt zo snel mogelijk geholpen Groen = dringend; je wordt binnen enkele uren geholpen Blauw = niet dringend; je wordt geholpen, maar de wachttijd is nog niet bekend

Sommige patiënten kunnen meteen door naar een andere afdeling: kinderen met bv benauwdheidklachten worden op de kinderafdeling gezien, zwangeren op de afdeling verloskunde.

TopTeen onderzoek bij kinderen Kinderen die op de SEH binnenkomen met letsel krijgen standaard een TopTeenonderzoek. Dit onderzoek is wettelijk verplicht en dient om kindermishandeling op te sporen. De ouders of begeleiders beantwoorden vragen en het kind wordt onderzocht op blauwe plekken, letsels en tekens van vroegere letsels, die zouden kunnen duiden op mishandeling. Indien er vermoedens zijn van mishandeling worden de kinderarts en vertrouwensarts ingeseind. Het onderzoek duurt ongeveer een kwartier.

Ouderenmishandeling en huiselijk geweld Ook ouderen die op de SEH komen krijgen een onderzoek om mishandeling op te sporen. Zij worden lichamelijk onderzocht en er worden vragen gesteld. Bij vermoedens van mishandeling wordt hiervan melding gemaakt bij de OuderenMishandeling commissie van het ziekenhuis.

Nieuwe procedure: ‘fast track’ Het grootste deel van de zorgverlening op de SEH wordt verleend aan ‘zware gevallen’ waarbij dringend hulp nodig is. Die hulp vraagt veel tijd en menskracht. Patiënten met relatief kleine aandoeningen, zoals lichte en niet verplaatste breuken en verstuikingen, moeten daardoor soms lang wachten. Om ervoor te zorgen dat deze patiënten toch snel gezien kunnen worden, wordt na de zomer een ‘fast track procedure’ opgezet. De patiënten worden gezien door een speciaal daarvoor opgeleide verpleegkundige die overlegt met een arts-assistent en indien nodig ook met de specialist.

Maasziekenhuis Pantein werkt nauw samen met het Radboudumc, ook op het gebied van spoedeisende hulp. De specialisten werken samen en hebben telefonisch overleg. Indien nodig worden patiënten doorverwezen naar het Radboudumc. De best mogelijke behandeling dichtbij huis is hiermee gegarandeerd.

Dr. Claes, Medisch Coördinator SEH en mevrouw M. Steinmann, Teammanager SEH