01 jun, 20:00
2023
Nieuws

Leo knutselde zijn eigen elektrische verwarmingssysteem in elkaar

Van het gas af gaan en overstappen op bijvoorbeeld een elektrische warmtepomp kan je zo duizenden euro's kosten. Leo Burgers uit Escharen pakte dat anders aan. Hij bouwde zijn eigen elektrische verwarmingssysteem om zijn huis te verwarmen. Met een investering van zo'n 2500 euro zit hij er nu warmpjes bij en kon de cv-ketel de deur uit.

Leo wijst naar een soort schilderij aan de muur. Het is één van zijn infraroodpanelen. Dat is een van de onderdelen van zijn verwarmingssysteem. "Dit was de eerste," zegt hij. "Anderhalf jaar geleden zijn we gaan nadenken hoe we van het gas af konden. Dat was wel even puzzelen. We kwamen uit op infraroodpanelen."

Nu hangen er in zijn woonkamer, keuken en badkamer infraroodpanelen. Deze panelen werken op elektriciteit en stralen warmte uit waarmee hij zijn kamers verwarmt. En als dat niet genoeg is, hangt zijn grote troef boven op de plek waar eerst de cv-ketel hing. "Dit is een elektrische 120 liter grote warmwaterboiler," wijst Leo aan. "Voor als het echt koud is en de infraroodpanelen het alleen niet meer redden."

Het warme water van 70 graden dat uit de boiler komt, gaat dan door zijn radiatoren. Zo'n boiler wordt vaak gebruikt als warmwatervoorziening op plekken waar geen cv-ketel is. Denk bijvoorbeeld aan flats met blokverwarming. Maar Leo heeft de boiler zo aangepast dat die niet alleen voor het warme water zorgt, maar ook aangesloten is op zijn radiatoren.

"Dit heb ik samen met mijn schoonzoons gebouwd. We hebben er veel plezier aan beleefd tijdens het maken", vertelt Burgers. En het is helemaal mooi dat het ook werkt. Het is ook niet moeilijk om te maken. Alle onderdelen die je nodig hebt, kan je zo los kopen."

Het is vooral veel goedkoper dan een warmtepomp. "Dit hele systeem samen met de infraroodpanelen heeft me ongeveer 2500 euro gekost." Maar Leo had al veertien zonnepanelen op het dak liggen en zijn huis is al zeer goed geïsoleerd. "Het is juist de combinatie van al deze systemen die voor ons huis werkt."

Door het zelf in elkaar te knutselen, neemt Leo ook een risico. "Als er iets niet goed werkt dan kan ik niet op een bedrijf terugvallen die het voor me oplost."

En dat blijft Leo dan ook tijdens het hele gesprek benadrukken. Dat dit werkt voor zijn huis en in zijn situatie. "Het gaat erom dat je nadenkt over hoe je het aanpakt en kijkt of je dingen in je leven wilt aanpassen." Zo heeft Leo een dynamisch energiecontract. Hij betaalt de stroomprijs zoals die op dat moment is. "Met al die elektrische apparaten waren we in de duurste maand tot nu toe 120 euro kwijt. Maar vorige maand was onze rekening maar 25 cent."

Zo is Leo een van de mensen in Escharen die al van het gas af zijn. De gemeente Land van Cuijk maakte onlangs bekend dat ze gesprekken zijn begonnen met de dorpen Maashees en Escharen om te kijken hoe zij aardgasvrij kunnen worden. Samen met de dorpen moet dat uiteindelijk een plan opleveren.

“Iedereen kan dit, denkt ik”, zegt Leo. Je moet er wel achter staan. Ik denk niet dat het in elk huis kan zoals ik het gedaan heb. Maar ik wil iedereen aanmoedigen om te gaan onderzoeken hoe je het kan aanpakken.”


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »