12 jun, 17:48
2017
Nieuws

Veel meer fouten met stemmen verkiezingen

Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn veel meer fouten gemaakt met de stemmen dan alleen in Boxmeer. Dat blijkt uit een analyse van de Politieke Academie. De stichting, die analyses maakt voor politieke partijen en overheden, heeft in totaal bijna 14.000 verschillen gevonden tussen de officiële uitslagen en de eigen tellingen in de gemeenten. De academie zette tijdens de verkiezingen in maart bij alle gemeenten uitzendkrachten in om de stemresultaten in te zien.

Vorige week werd al bekend dat door een fout in Boxmeer 7600 stemmen niet zijn meegeteld in de uitslag. Maar er zijn bij veel meer gemeenten fouten gemaakt. De meeste afwijkingen waren met bijna negenduizend in de kieskring Den Bosch, waar ook Boxmeer onder valt.

Volgens een woordvoerder van de academie hebben de fouten geen invloed op de zetelverdeling. ,,Maar het kan wel invloed hebben gehad bij de voorkeurstemmen. Iemand kan door de fouten nu net niet in de Kamer zijn gekomen of juist wel en er eigenlijk niet in horen. We pleiten er daarom voor bij de volgende verkiezingen niet meer handmatig te tellen”, zei de zegsman naar aanleiding van een bericht van de NOS.

Het bericht Veel meer fouten met stemmen verkiezingen verscheen eerst op Nieuws.nl.


Lees het hele bericht van Nieuws.nl algemene feed »