18 apr, 18:47
2016
Vakredactie
Verzorging
mevr. H. Koornstra, cardioloog

Vochtophoping, dikke voeten, kortademig en moe… hoe is het met uw hart?

Vochtophoping, dikke voeten, kortademigheid en vermoeidheid zijn symptomen die veroorzaakt kunnen worden door hartfalen. Het hart is dan niet in staat om voldoende bloed door het lichaam te pompen. En daardoor ontstaan de klachten.

Oorzaken van hartfalen Hartfalen kan ontstaan doordat de pompkracht van het hart verminderd is. Een andere oorzaak is dat het hart ‘stugger’ is geworden. De pompkracht kan verminderd zijn door een hartinfarct in het verleden of doordat iemand al lang een hoge bloeddruk heeft, waarvoor hij niet is behandeld. Dat laatste kan ook de oorzaak zijn van het ‘stugger’ worden van het hart.

Een stug hart komt met name voor bij vrouwen van middelbare leeftijd met suikerziekte en overgewicht. Doordat het hart stugger is geworden, kan het zich minder goed vullen. Doordat er minder bloed het hart in kan, ontstaat vochtophoping in het lichaam.

Behandeling en begeleiding Heeft u klachten die kunnen duiden op hartfalen, dan kunt u via de huisarts bij de cardioloog terecht. Deze stelt de diagnose en verwijst door naar de polikliniek Hartfalen voor verdere behandeling en begeleiding. De behandeling bestaat uit het bepalen van medicatie. Ook krijgt u leefstijladviezen en tips wanneer u aan de bel moet trekken. Hartfalenverpleegkundigen zorgen voor de begeleiding. Indien nodig overleggen zij met de cardioloog.

Controle op afstand met de Thuismeetapp De hartfalenverpleegkundige houdt uw gewicht, bloeddruk, medicijnen en soms de functie van de nieren in de gaten. U komt daarvoor naar de polikliniek Hartfalen voor controle. Een deel van de controles kan ook op afstand plaatsvinden, via telemonitoring. Telemonitoring betekent letterlijk het op afstand (tele) volgen en begeleiden van patiënten (monitoring). Dat vindt plaats met behulp van de Thuismeetapp, die is geïnstalleerd op de iPad.

Via de iPad kunt u direct in contact treden met de hartfalenverpleegkundige. Omdat u op gezette tijden uw bloeddruk, pols en gewicht invult en aangeeft hoe u zich voelt, kan de hartfalenverpleegkundige inschatten hoe het met u gaat. Zij kan zo nodig via beeld ('telefoon') contact hebben met u thuis op een afgesproken tijdstip. Zo kan zij op afstand medicijnen aanpassen of adviezen geven.

Interesse? De cardioloog en hartfalenverpleegkundige bekijken samen met u of telemonitoring voor u geschikt is. U heeft daarvoor een internetverbinding nodig en enige kennis van het werken met een tablet. Als dat het geval is, krijgt u een iPad in bruikleen, met daarbij uitleg over hoe de Thuismeetapp werkt. Zo hoeft u minder vaak naar het ziekenhuis te komen.

Hetty Koornstra, cardioloog Namens de polikliniek Hartfalen (Nancy Angenent en Tamara Rongen, hartfalenverpleegkundigen)