Lambert Blonk Assurantiën

5 tips om je pensioen aan te vullen!
15 April 2019
Na vele jaren werken wil je zorgeloos kunnen genieten van je oude dag. Helaas kampen steeds meer Nederlanders met een pensioengat en ziet het pensioen er een stuk minder rooskleurig uit dan ze hadden verwacht. Wees dit voor en spaar op tijd voor je oude dag. Hieronder 5 handige spaartips om je pensioen aan te vullen. Laat je toekomstdroom niet in het water vallen!

1) Spaar extra pensioen via je pensioenfonds
Als je via je werkgever aangesloten bent bij een pensioenfonds of pensioenverzekeraar heb je de gelegenheid om bij te sparen. Uiteraard zitten er verschillen tussen de fondsen, maar bij de meeste fondsen kun je via het brutosalaris maandelijks extra sparen in een aparte pensioenpot naast je pensioen. Als je met pensioen gaat wordt je pensioenspaarpot toegevoegd aan de totale pensioenspaarpot. Je uiteindelijke pensioenuitkering wordt dus hoger.

2) Spaar met een lijfrente
Om je pensioen aan te vullen kun je sparen met een lijfrente. Dit kan met een spaar- of beleggingsrekening (banksparen) of met een verzekering. Daardoor ben je verzekerd van extra inkomen op een afgesproken moment. Je lijfrente heeft een opbouwfase en een uitkeringsfase. De bankspaarekening of de lijfrenteverzekering sluit je eerst af om een bedrag op te bouwen. Nadert de einddatum, dan kun je de lijfrente laten uitkeren door diezelfde bank of verzekeraar. Je kunt ook een andere verzekeraar uitkiezen als die een betere aanbieding doet.

3) Los je hypotheek af
Als je in het bezit bent van een woning kan je overwegen om je huis sneller af te lossen. Als je huis volledig of bijna afbetaald is zullen je vaste lasten fors lager zijn en kun je je pensioengeld aan andere dingen uitgeven.

4) Verzilver de overwaarde van je huis
Als je veel hebt afgelost - en je huis meer waard is dan je hypotheek - kan het een optie zijn om je huis te verkopen of een nieuwe hypotheek af te sluiten. De overwaarde van je huis kun je dan vrij besteden. Dit geld kun je nodig hebben om je pensioen aan te vullen.

5) Werken naast je pensioen
Steeds meer ouderen blijven werken naast hun pensioen. Juridisch en fiscaal is dit al mogelijk. Over je inkomen betaal je minder inkomstenbelasting dan voor je pensionering. Daarnaast heeft werken tijdens je pensioen geen gevolgen voor je andere inkomsten (pensioenuitkering, AOW en andere spaarpotjes).

Wat voor jou het beste is hangt af van een aantal factoren. Laat je hierover goed informeren door een financieel adviseur.
Contactgegevens
Lambert Blonk Assurantiën
Bilderbeekstraat 29
5831 CW Boxmeer