Lambert Blonk Assurantiën

Ik koop een duurder huis - Kan ik mijn hypotheek meenemen?
1 April 2019
Bepaalde hypotheken kun je meeverhuizen naar het volgende koophuis. Hoe zit het als je een duurder huis koopt?

Huizenkopers kiezen door de lage hypotheekrentes graag voor een langere rentevast periode. Voor deze zekerheid betaal je iets meer, maar je hebt wel voor een lange periode van bijvoorbeeld 20 jaar zekerheid. Maar blijf je wel 20 jaar in hetzelfde huis wonen? Met een meeverhuisbare hypotheek kun je de huidige hypotheek meenemen naar een volgende koopwoning, maar hoe zit het als de volgende woning duurder is?

Kun je jouw hypotheek meenemen naar een duurdere woning?
Ja, dat kan! Voor het hogere bedrag sluit je een nieuwe hypotheek af. De hypotheekrente voor dit deel is afhankelijk van de dan geldende rentestand.
Bij een gestegen hypotheekrente profiteer je dus van de hypotheek uit de oude woning en voor het meerdere ben je mogelijk wel duurder uit.

Wat is het voordeel van een meeverhuisbare hypotheek?
De hypotheekrentes zijn nu zeer laag. Als je over 10 jaar een ander huis koopt is het goed mogelijk dat de hypotheekrentes dan weer veel hoger zijn. Stel, de rentevast periode in de huidige hypotheek is in het verleden voor 20 jaren vastgezet. Voor het financieren van de nieuwe woning kun je dus nog 10 jaren profiteren van de lagere rente in de huidige hypotheek.

Is het meenemen van de oude hypotheek altijd verstandig?
Nee, dat is het niet. Er zijn meerdere redenen om een oude hypotheek niet mee te nemen naar de volgende woning. Goede redenen zijn:

De oude hypotheek is niet mee te verhuizen – Niet bij alle hypotheken is dat namelijk mogelijk
In de oude hypotheek is de hypotheekrente hoger en hierdoor is het niet interessant
In een nieuwe hypotheek heb je betere voorwaarden
Het is nog maar de vraag of het in de toekomst verstandig is om de oude hypotheek mee te nemen, maar toch kun je beter kiezen voor een meeverhuisbare hypotheek. Dan heb je in de toekomst in ieder geval de keuze.

De overwaarde in de oude woning gebruiken voor de nieuwe duurdere woning
De overwaarde meenemen naar de volgende koopwoning wordt gestimuleerd. Het niet opnieuw investeren van de overwaarde zorgt er namelijk voor dat een deel van de betaalde hypotheekrente voor de nieuwe woning niet aftrekbaar is van het inkomen. Je verliest dus de hypotheekrenteaftrek voor een deel van de nieuwe hypotheek.

Laat je goed adviseren over het wel of niet meenemen van de oude hypotheek. Of het slim is moet je namelijk niet volledig af laten hangen van de hoogte van de hypotheekrente. De voorwaarden zijn ook een belangrijk onderdeel.

Contactgegevens
Lambert Blonk Assurantiën
Bilderbeekstraat 29
5831 CW Boxmeer