Lambert Blonk Assurantiën

Je bent 18, en nu?
8 April 2019
Het is zover: eindelijk ben je echt volwassen. Vanaf nu mag je stemmen, (af en toe) een biertje of wijntje drinken, je rijbewijs halen én op jezelf wonen. Zodra je deze mijlpaal bereikt hebt, ben je ook zelf verantwoordelijk voor je geldzaken. Best spannend natuurlijk en daarom helpen we je graag op weg met een checklist zodat jij zeker weet dat je ook op financieel gebied je zaken goed op orde hebt.

1) Vraag je DigiD aan
DigiD staat voor digitale identiteit. Met jouw eigen DigiD kun je inloggen op websites van de overheid en in de zorg. Je DigiD is gekoppeld aan je Burgerservicenummer waardoor deze instanties direct over je gegevens beschikken. Veilig en handig wanneer je bijvoorbeeld wilt kijken hoe het met jouw zorgverzekering zit of als je wilt weten of je recht hebt op toeslagen.

2) Regel je verzekeringen
Denk om te beginnen aan je zorgverzekering. Iedereen in Nederland is verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Zodra je volwassen bent val je niet meer automatisch onder de zorgverzekering van je ouders. Mogelijk kun je je nog steeds via hen verzekeren, maar bespreek dit eerst. Sluit je zelf een zorgverzekering af, dan moet je de premie ook zelf betalen. Deze premie bedraagt gemiddeld iets meer dan 100 euro per maand. Check daarom wel even of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Dat kan via de site van de Belastingdienst. Inloggen doe je met je DigiD. Ga je op jezelf wonen, vergeet dan ook overige verzekeringen niet zoals een aansprakelijkheidsverzekering, doorlopende reisverzekering en inboedelverzekering. In sommige gevallen ben je ook als je op jezelf woont (tot een bepaalde leeftijd) nog meeverzekerd op de polis van je ouders. Controleer of dit zo is en zo ja, wat de voorwaarden zijn. Je wilt natuurlijk wel goed verzekerd zijn als er iets misgaat.

3) Krijg inzicht in je geldzaken
Alles kost geld: nieuwe kleren, het abonnement van je smartphone, uitgaan en noem het maar op. Vanaf nu zijn je ouders niet langer verantwoordelijk voor jouw financiën: jij bent zelf verantwoordelijk voor eventuele schulden, betalingsachterstanden en afgesloten contracten. Daarom is het belangrijk dat je inzicht krijgt in je geldzaken: hoeveel verdien je met je (bij)baan en wat zijn je kosten? Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven, bijvoorbeeld door middel van een app. Waarschijnlijk heb je al een betaal- en spaarrekening. Hoeveel geld zet jij elke maand apart? Zorg voor een financiële buffer. Bij onvoorziene kosten, bijvoorbeeld wanneer je fiets gestolen wordt of als je smartphone het begeeft, kun je een beroep doen op dit spaargeld. Je ouders zijn overigens wel verplicht om er tot je 21e voor te zorgen dat jij onderdak, kleding, voeding, scholing en medische hulp krijgt.

4) Tegemoetkoming scholieren
Zit jij nog op de middelbare school? Dan kun je een tegemoetkoming scholieren aanvragen bij DUO (Dienst Uitvoerend Onderwijs). Deze tegemoetkoming komt in de plaats van de kinderbijslag die je ouders elk kwartaal ontvingen. Ook dit vraag je aan met je DigiD.

5) Op jezelf wonen
Wil jij op jezelf wonen? Vanaf je 18e kun je je inschrijven bij je gemeente voor een sociale huurwoning. Houd er wel rekening mee dat het even kan duren voordat je in aanmerking komt voor een woning. Hoe eerder je je inschrijft, hoe beter. De minimumleeftijd voor inschrijving is meestal 18 jaar, maar soms kun je je ook al met 16 jaar inschrijven.

6) Studeren kost geld
Start jij met een vervolgstudie? Ook dan zijn er allerlei zaken om rekening mee te houden op financieel gebied. Via onderstaande link vind je onze checklist om te kijken of jij financieel klaar bent voor je studie.

» Ga naar de link
Contactgegevens
Lambert Blonk Assurantiën
Bilderbeekstraat 29
5831 CW Boxmeer