Lambert Blonk Assurantiën

Studieschuld opgeven bij de hypotheekaanvraag?
18 Februari 2019
Studieschuld opgeven bij de hypotheekaanvraag?
Een studieschuld heeft een negatief effect op wat je aan hypotheek kunt krijgen.
Is het een optie om de schuld gewoon niet op te geven, of creëer je zo een ander probleem?

​Een studieschuld heeft effect op de maximale hypotheek, maar moet je het ook opgeven?
De lening wordt namelijk niet geregistreerd bij het BKR.
Leningen en betalingsachterstanden zijn door banken te achterhalen via het Bureau Krediet Registratie (BKR). Bij het aanvragen van een hypotheek hoef je ze niet te verzwijgen, want ze staan zwart op wit. Voordat je een hypotheek krijgt word je standaard getoetst, dus je komt er niet onderuit. Een telefoonabonnement met een afbetaling voor een telefoon erin verwerkt kan tegenwoordig ook geregistreerd staan en heeft ook invloed op wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Ook een studieschuld heeft effect, maar wordt niet vastgelegd bij het BKR.

Studieschuld heeft nauwelijks effect toch?
Studeren geeft tegenwoordig niet meer standaard recht op een studiefinanciering. Je kunt een bijdrage van de DUO krijgen, maar aan een studievoorschot zit een terugbetaalregeling gekoppeld. Een studieschuld wordt dus steeds gebruikelijker. Een voordeel van de huidige regeling is de zeer soepele terugbetalingsregeling. In 35 jaar mag je de schuld inlossen. Je begint ook pas met aflossen als je iets meer gaat verdienen dan het minimumloon. Toch wordt de studieschuld ook gewoon als een schuld gezien waar rekening mee wordt gehouden bij het verstrekken van een hypotheek. Het effect is groot op wat je maximaal kunt lenen.

Een schuld blijft je achtervolgen tot alles afbetaald is
Schulden hebben heeft effect op wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen op jouw inkomen. Met een persoonlijke lening van 10.000 euro maakt het in principe niet uit of de schuld 10.000 euro is of nog maar 500 euro. De schuld wordt namelijk voor het volledige bedrag geregistreerd bij het BKR. Een studieschuld staat niet geregistreerd, maar blijft wel voor de volledige looptijd effect hebben op wat je kunt krijgen aan hypotheek.

Jouw studieschuld toch maar verzwijgen?
Je huurt bijvoorbeeld nu een huis voor 900 euro per maand. Tegen een maandlast van 750 euro per maand kun je een huis kopen en betaal je ook nog eens in kleine stapjes af op de schuld. Maar helaas! Het systeem werkt anders. Het is niet verstandig om een studieschuld te verzwijgen. In de toekomst kan het financieel tegenzitten door bijvoorbeeld werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Met een huurhuis ben je flexibeler, maar we kunnen ons goed voorstellen dat het oneerlijk aanvoelt.

Misschien zijn er toch mogelijkheden
Eén afwijzing van een bank wil nog niet zeggen dat er geen mogelijkheden zijn om te kopen. Misschien gaat het bij een andere geldverstrekker wel lukken. Met spaargeld kun je het probleem ook oplossen. Een deel van het huis zelf kunnen betalen maakt een koophuis eerder haalbaar.
Contactgegevens
Lambert Blonk Assurantiën
Bilderbeekstraat 29
5831 CW Boxmeer