Metameer Boxmeer

Gastlessen burgerschap op Metameer
12 April 2018
Waarom geven Hindoestanen vrouwen geen hand? Waarom reist iemand met de motor de hele wereld over? Metameer nodigde vrijdag 6 april gastsprekers uit om de brugklassers en tweedeklassers van tweetalig jenaplan Boxmeer met hun passie te inspireren en enthousiasmeren.

De maatschappij de school in
Drie gastlessen stonden vrijdagmiddag op het programma voor het vak European and International Orientation (EIO). Bij dit vak leren de tweetalige brugklassers hoe internationaal ze zijn, bijvoorbeeld waar hun kleding vandaan komt, welke feesten in verschillende landen gevierd worden. In de tweede klas spreken leerlingen over vluchtelingen, mensenrechten en kinderrechten.
Docenten Miranda Oud en John Mulders organiseerden de zogenoemde ‘EIO afternoon’: “De gastsprekers waren gevraagd te spreken vanuit hun passie. En daarmee zetten we leerlingen aan het denken en maken hen bewust van een andere wereld, geloof of cultuur.”

Eigen mening onderbouwen
De havo/vwo- en vmbo-leerlingen moesten hun keuze voor een gastspreker onderbouwen. Daarbij zijn ouders gevraagd om met hun kind mee te denken. Op jenaplan vinden ze de driehoek kind-ouder-school heel belangrijk. Tweetalig vmbo’er Anna Peek (12) bekeek, na de presentatie in de les, thuis de filmpjes van de gastsprekers om een goede keuze te kunnen maken. “Ik wist naar welke spreker ik graag wilde. Maar niet hoe ik dat goed kon verwoorden. Mijn ouders hebben me daarbij geholpen.” Brugklasser Chiel Baltussen, ook tweetalig vmbo, vindt het vak EIO best interessant: “Je leert meer van de wereld kennen.”

Fotobijschrift: Yoga betekent verbinden. Gastles hindoeïsme in het kader van Europees en Internationaal Oriëntatie.

Foto: John Mulders en Miranda Oud (Metameer)
Contactgegevens
Metameer Boxmeer
Docter Peelenstraat 14
5831 EG Boxmeer

Geadopteerd door: