20 sep, 01:36
2018
Nieuws

Buurtbus Bergen in de startblokken

Een lang gekoesterde wens van Stichting Welzijn Bergen gaat binnenkort in vervulling. In de gemeente Bergen gaat vijf dagen per week een buurtbus rijden. De komende weken worden de chauffeurs klaargestoomd voor het rijden op de bus en planners en coördinatoren gaan aan de slag om de organisatie goed op de rit te krijgen. De verwachting is dat de buurtbus half november operationeel is.

Projectleider Pierre Rutten maakt een tevreden indruk nu de bewoners in de gemeente Bergen binnenkort gebruik kunnen gaan maken van de buurtbus. Landelijke fondsen en sponsoren hebben het project ondersteund en met hulp van het Nationaal Ouderen fonds kan het buurtbusproject nu ook daadwerkelijk van start. Pierre kijkt ook met een goed gevoel terug op de vele vrijwilligers die zich in juni meteen na een oproep hebben gemeld. ”Vanaf dag één hebben zich maar liefst 30 chauffeurs opgegeven”, vertelt Pierre. ”Allemaal enthousiaste vrijwilligers die hard nodig zijn want zonder chauffeur komt de bus geen meter van zijn plaats. Naast de chauffeur rijdt er als extra ondersteuning bij elke rit een gastheer of een gastvrouw mee. Tevens zijn we er in geslaagd drie planners en twee coördinatoren aan te trekken.”

De buurtbus gaat als de organisatie op orde is van ma. t/m vr. van 9.00 tot 17.00 uur in de gemeente Bergen van deur tot deur rijden. Daarnaast rijdt de bus naar puntbestemmingen als het Maasziekenhuis in Boxmeer, het ziekenhuis in Venray, de verzorgingshuizen in Boxmeer, Gennep en Venray en de NS stations in Boxmeer en Venray. ”De buurtbus is een aanvulling op het openbaar vervoer”, verduidelijkt Pierre. ”We zijn géén openbaar vervoer en ook geen taxibedrijf en rijden niet in de weekenden of avonduren. Bovendien is de buurtbus niet geschikt voor rolstoelvervoer, maar een ingeklapte rolstoel of rollator kan natuurlijk gewoon mee.”
Iedereen met een sociale of fysieke beperking, niet over een WMO of WLZ indicatie beschikt en zelf in- en uit kan stappen kan de buurtbus bellen. Bijvoorbeeld voor het doen van boodschappen, een keer koffie drinken bij familie of bekenden of voor een uitstapje. ”We willen mensen via de buurtbus volop de gelegenheid bieden om andere mensen te ontmoeten en leuke dingen te doen.”

De ritprijs voor een enkele reis in de gemeente Bergen is vastgesteld op 1,50 euro. De prijs voor een enkele reis naar een puntbestemming 3 euro. Ook zijn er 10 rittenkaarten gemaakt voor de prijs van 13,50 euro (een rit gratis). De thuishaven van de buurtbus wordt Ontmoetingscentrum Bergen (OCB).
Inmiddels is vorige maand onder de paraplu van Stichting Welzijn Bergen de nieuwe Stichting Buurtbus Bergen opgericht. Op de website van https://www.swbbergen.nl is ook meer informatie over dit buurtbusproject te vinden.

Buurtbus Bergen is mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van landelijke fondsen en sponsoren als het Oranje Fonds, het fonds Zorgen voor Elkaar provincie Limburg, Stg. Arnold Uleijn, Stg. Het RC Maagdenhuis, Stg. Brentano’s steun des ouderdoms en lokale sponsors als de N+P Group, Rabobank LvC en Maasduinen, PEKA Kroef en de gemeente Bergen.

Foto: De verwachting is dat medio november de buurtbus in de gemeente Bergen gaat rijden.

Het bericht Buurtbus Bergen in de startblokken verscheen eerst op Maasduinen Centraal.


Lees het hele bericht van Maasduinen Centraal - NimaRTV »