03 jul, 07:00
2020
Nieuws

Coronanieuws: veel mensen vinden nieuwe coronaregels onduidelijk

Nederlanders hebben soms moeite met de versoepelingen van de maatregelen tegen het coronavirus. Drie op de vijf mensen vinden het onlogisch 'waarom de gedragsmaatregelen in sommige situaties wel en in andere niet lijken te gelden', blijkt uit een enquête. In dit liveblog houden we je vrijdag op de hoogte van al het nieuws rondom de coronacrisis.

De belangrijkste onderwerpen:

  • Nederlanders hebben soms moeite met de versoepelingen van de maatregelen tegen het coronavirus, blijkt uit een enquête.
  • Vanwege de coronamaatregelen halveerde in maart het aantal Nederlanders dat op vakantie ging.
  • De Tweede Kamer wil dat het kabinet met beleid komt om vakantiereizen naar coronabrandhaarden te kunnen tegenhouden.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze speciale themasite.

11.21
Huishoudelijk werkers behoren dezelfde rechten te hebben als andere werknemers, vindt de FNV. Tijdens de uitbraak van de coronapandemie werden de risico's die deze mensen lopen duidelijk zichtbaar. Naast het baanverlies riskeerden ze met doorwerken hun eigen gezondheid of die van anderen. "In deze crisis vielen huishoudelijk werkers door de mazen van het vangnet. Na de lockdown viel hun inkomen weg en konden ze nergens aanspraak op maken."

10.45
Nederlanders hebben soms moeite met de versoepelingen van de maatregelen tegen het coronavirus. Drie op de vijf mensen vinden het onlogisch 'waarom de gedragsmaatregelen in sommige situaties wel en in andere niet lijken te gelden', melden het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de GGD'en na een enquête die tussen 17 en 21 juni is gehouden onder ruim 50.000 mensen.

10.30
Het Rode Kruis in Midden- en West-Brabant heeft een Club van 100 opgericht. Hiermee wil de hulporganisatie geld binnenhalen 'voor de lange adem'. Het Rode Kruis is momenteel vanwege de coronapandemie heel druk met het ondersteunen van huisartsenposten, voedselbanken, daklozenopvang en allerlei zorginstellingen. "Die activiteiten zijn mogelijk dankzij giften van particulieren en bedrijven." De Club van 100 is met name gericht op lokale bedrijven en ondernemingen.

10.35
Inwoners van Baarle-Nassau en Baarle-Hertog kunnen deze maand toch genieten van de kermis. De Zondereigen-kermis, in de Belgische gemeente, is in recordtempo opgestart nadat de Belgische Nationale Veiligheidsraad de coronamaatregelen versoepelde. Wel zal de kermis beperkter open zijn dan vorige jaren: zondag 5 juli van twee uur 's middags tot middernacht, maandag 6 juli van drie uur 's middags tot middernacht en dinsdag 7 juli eveneens van drie uur 's middags tot middernacht.

10.00
Na maanden van oorverdovende stilte in het Chassé Theater in Breda, is er er weer reuring achter de coulissen. Veel reuring. Want leerlingen van twaalf basisscholen uit die stad, geven er in acht dagen tijd maar liefst twintig eindmusicals. Vanwege de coronacrisis konden die musicals op scholen niet doorgaan. Te weinig ruimte. Dus schoot het theater te hulp.

09.57
Praktisch opgeleide jongeren willen dat ze meer worden betrokken bij politieke beslissingen over de coronacrisis. Mbo-jongeren voelden zich sinds het begin van de crisis minder gehoord dan jongeren uit het hoger onderwijs. Dit blijkt uit onderzoek van Save the Children, dat hierover in het rapport En wij dan...de mening van 1500 mbo jongeren in coronatijd publiceert.

09.00
Het aantal faillissementen is in de eerste helft van dit jaar met vijf procent toegenomen ten opzichte van het eerste halfjaar van 2019, meldt de Kamer van Koophandel (KvK). Gingen in 2019 nog 1529 bedrijven failliet, het eerste halfjaar van 2020 steeg dat naar 1603 bedrijven. In die periode kregen bedrijven last van de coronacrisis.

08.14
Voor het eerst is in Nederland minder geld opgehaald met crowdfunding. In de eerste helft van het jaar werd 178 miljoen euro opgehaald, twaalf procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Volgens de website CrowdfundingCijfers.nl, die sinds 2011 de ontwikkeling van crowdfunding in Nederland in kaart brengt, komt dat door de coronacrisis.

07.50
Op een nertsenbedrijf in Landhorst is een coronabesmetting geconstateerd. Het gaat om een bedrijf met 4300 dieren. Het bedrijf wordt zo snel mogelijk geruimd. Dat laten de ministers Hugo de Jonge van Volksgezondheid en Carola Schouten van Landbouw weten.

07.45
Het aantal hypotheekaanvragen is in het tweede kwartaal enorm gestegen als gevolg van de coronacrisis. Veel huizenbezitters kiezen ervoor hun hypotheek over te sluiten nu de hypotheekrente nog laag is. Ook is er door de uitbraak van het coronavirus veel onzekerheid over de economische gevolgen ervan. Daarom willen veel huizenkopers nu hun mogelijkheden benutten, meldt hypotheekadviseur De Hypotheker.

07.26
Er is door de coronapandemie een forse terugloop van het aantal echtscheidingsaanvragen. Dat meldt de Nederlandse vereniging Familie- en erfrecht Advocaten Scheidingsmediators na onderzoek onder ruim driehonderd leden. Een groot deel, 77,5 procent, van de leden vermoedt dat mensen hun beslissing uitstellen vanwege financiële onzekerheid. Ook zorgen om huisvesting na de scheiding spelen geregeld (32,1 procent) een rol.

07.04
Vakbond CNV houdt zijn Meldpunt Vakantiegeld twee maanden langer open. Wie geen, of later vakantiegeld krijgt, kan zich daar nog tot eind augustus melden. Het meldpunt werd ingesteld toen uit onderzoek van CNV bleek dat acht procent van de werkenden tijdens deze coronacrisis geen vakantiegeld ontving.

07.03
Tijdens de coronacrisis zijn meer scholieren geslaagd voor hun examens dan vorig jaar. Op sommige scholen ligt het slagingspercentage meer dan tien procent hoger dan vorig jaar. Dat blijkt uit een rondgang van NOS Stories onder dertien scholenkoepels uit het hele land, samen goed voor meer dan tweehonderd scholen en zo'n 30.000 eindexamenkandidaten. Uit de cijfers blijkt dat vooral leerlingen op havo en vwo dit jaar beter scoren.

07.02
De plannen van het kabinet om burgers via hun telefoon te volgen in de strijd tegen het coronavirus vormen een te groot privacyrisico. Dat zegt voorzitter Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens tegen NRC. Volgens Wolfsen is 'voorlopig onvoldoende gegarandeerd dat de gegevens die de overheid wil verzamelen anoniem blijven'. De noodzaak om deze hypergevoelige data te vergaren, is volgens hem onduidelijk. Ook zet hij vraagtekens bij de beveiliging.

04.26
De coronacrisis leidt tot een recordaantal conflicten tussen gescheiden ouders over de omgang met hun kinderen. Ook het betalen van alimentatie voor kinderen staat onder druk, schrijft het AD. Uit cijfers van de Raad voor de Rechtspraak blijkt dat er in de maand mei 124 kort gedingen over omgangsregelingen waren: een record sinds 2017.

03.30
In Moergestel, Maashees, Beugen en Zevenaar is het dit weekend feest: de kermissen gaan weer van start. Sinds 1 juli mag dat na de versoepeling van de coronamaatregelen weer.

03.20
Bijna de helft van de winkeliers betaalt nog altijd de huur niet, zo blijkt uit navraag van BNR bij de vastgoedadviseurs Cushman & Wakefield (C&W) en Savills. De wanbetalers zitten vooral in de grote winkelstraten. Winkeliers en pandeigenaren spraken vanwege de coronacrisis eerder af om betalingsregelingen te treffen. Daarbij kan ook een deel van de huur worden kwijtgescholden.

03.10
De Tweede Kamer wil dat het kabinet met beleid komt om vakantiereizen naar coronabrandhaarden te kunnen tegenhouden. Aanleiding is de aankondiging van reisorganisatie Corendon om vanaf volgende week weer zonvakanties naar Turkse badplaatsen aan te bieden, terwijl voor dat land nog een oranje reisadvies geldt.

00.01
Vanwege de coronamaatregelen halveerde in maart het aantal Nederlanders dat op vakantie ging. Ook de vakantie-uitgaven gingen door de helft. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Januari en februari golden nog als relatief goede vakantiemaanden. Toen gingen Nederlanders nog meer op vakantie dan een jaar eerder.


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »