05 nov, 21:37
Nieuws

Dit zijn de mooiste foto's van het noorderlicht boven Brabant

Liefhebbers van weerfenomenen konden zondagavond genieten van een fraai noorderlicht. Weerman Wouter van Bernebeek was een van hen en legde het weerfenomeen fraai vast in Cuijk. Het gebeurt niet vaak dat de roze gloed zo duidelijk met het blote oog waar te nemen is.

"Het noorderlicht hing zelfs even boven ons hoofd", laat Wouter weten. "Dat is zo zuidelijk gelegen nogal bijzonder!"

Zijn foto maakte hij tijdens het beste 'piekmoment', rond halfzeven 's avonds bij de Kraaijenbergse Plassen. "Hierbij is op de camera een langere sluitertijd - zeven seconden - toegepast, waardoor de kleuren wat prominenter aanwezig zijn. Ook visueel was het prachtig zichtbaar, maar wel egaler van kleur."

De gekleurde gloed in de lucht ontstaat doordat elektrisch geladen deeltjes van de zon met hoge snelheid tegen de atmosfeer botsen. Dat geeft roze en groene lichtverschijnselen. Van Bernebeek wist dat het noorderlicht er zondag aan zat te komen, dus was goed voorbereid naar Cuijk gegaan.

"Die elektrisch geladen deeltjes zijn twee dagen onderweg naar de aarde, dus we wisten al twee dagen dat er een kans was om het noorderlicht te zien. Hoe het uitpakt, is natuurlijk altijd even afwachten. Het weer moet bijvoorbeeld meezitten", zegt Van Bernebeek.

Het pakte goed uit, want op heel veel plekken in Brabant was het noorderlicht zondag te zien. "Het is redelijk bijzonder hoe goed het met het blote oog te zien is." Ook toen de piek voorbij was, kon je als je geluk had het nooderlicht 's avonds of 's nachts nog zien. Er waren volgens de weerman nog pieken van vijf of tien minuten mogelijk.

Meerdere Brabanders hadden het licht zondagavond gezien. Dit leverde veel mooie foto's op. Niels Sommers zag bijvoorbeeld rond kwart over zes het licht zo'n twintig minuten lang boven Nuland en Geffen. "De kleur was echt sterk en bewoog soms zelfs een beetje", zegt hij.

Jesse Neervens zag een groen-paarse gloed boven Helmond hangen. Dat leverde een prachtige foto op.

Arthur Pfaff legde het verschijnsel vast in Veghel.

Ook op social media plaatsen mensen foto's van de paars-roze gloed. Zo zag Pierre het heel duidelijk boven Boxmeer.

Ook Niels Kalkman zag het noorderlicht met het blote oog.

Op de Maaspoort in Den Bosch was de roze gloed vanuit de achtertuin te zien.

Emiel maakte een prachtige foto in Vught.

Wouter van Bernebeek heeft ook meer dan genoeg mooie foto's gemaakt. Zoals deze, te zien op zijn camerascherm:

De kans om het voor ons land zeldzame natuurverschijnsel maandagavond weer waar te nemen, is klein. De zonnestorm, die zondag voor een hoge activiteit zorgde, is momenteel afgezwakt. Een mix van wolken, opklaringen en een enkele bui bieden maandagavond wel kans op een heldere sterrenhemel.

DIT VIND JE OOK INTERESSANT:

Eind september was het noorderlicht ook te zien, Victor vertelde hoe hij het vanuit zijn zolderraam vastlegde


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »