10 mei, 08:39
2015
Vakredactie
Financieel
Kim Schrijen

Doorlopende versus kortlopende reisverzekering

De zomer nadert al weer snel, wat ook betekent dat het aftellen naar de vakantie is begonnen. Heeft u al aan alles gedacht? Iemand geregeld voor uw planten, post en huisdier: check! Koffer al van de zolder: check! Zonnebrand gekocht: check! Reisverzekering afgesloten... In alle voorpret van de vakantie wordt een goede reisverzekering afsluiten nog wel eens vergeten. U gaat er natuurlijk van uit dat u een leuke tijd tegemoet gaat, maar alle risico’s voorkomen kan nu eenmaal niet altijd. Het is daarom verstandig om dit tijdig en goed te regelen.

Het aanbod van reisverzekeringen is zeer divers. U komt daarbij voor diverse vragen te staan. Sluit u een verzekering af bij uw reisbureau, verzekeringsadviseur of op internet? Welke dekkingen zijn voor u van belang? Sluit u een kortlopende of doorlopende verzekering? In dit artikel proberen wij u hierin wegwijs te maken en lichten wij een aantal belangrijke aandachtspunten toe.

Doorlopend versus kortlopend Een kortlopende/aflopende reisverzekering sluit u af voor de duur van een enkele reis. U dient hierbij zowel de begin- als einddatum van uw vakantie door te geven. Een doorlopende reisverzekering sluit u af op een willekeurig moment en geldt voor minimaal een jaar. Hiermee voorkomt u dat u vergeet een reisverzekering af te sluiten en bent u ook verzekerd bij weekendjes weg, waarvoor u eerst wellicht niets zou afsluiten. Bovendien betaalt u slechts eenmaal de afsluitkosten. Gaat u vaker dan 1 keer per jaar op vakantie dan is het vaak al voordeliger om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Hiermee bespaart u zich geld, tijd en moeite die u vervolgens extra in uw vakantie kunt steken.

Diverse dekkingen Zowel bij een kortlopende als doorlopende reisverzekering zijn diverse dekkingen mogelijk. De voorwaarden en eigen risico’s verschillen per verzekeraar. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor bagage, geneeskundige kosten, ongevallen, hulp vervoermiddel, geld, rechtsbijstand, winter- en onderwatersport, etc. Geneeskundige kosten worden door uw zorgverzekering slechts vergoed voor de in Nederland geldende tarieven. Vele landen hanteren echter hogere zorgtarieven dus voorkom met deze dekking dat u hoge zorgkosten na u vakantie moet betalen. Bekijk voor u een verzekering afsluit daarnaast goed welke dekkingen standaard onder de basis vallen en welke aanvullend gekozen kunnen worden. Sommige verzekeraars hanteren standaard Europadekking en dient u reizen buiten Europa aanvullend mee te verzekeren. Dit geldt soms ook voor reizen binnen Nederland. Controleer tevens het eigen risico op o.a. bagage, zodat u bij schade of verlies van uw persoonlijke bezittingen achteraf niet wordt verrast.

Annulering Bij een doorlopende reisverzekering heeft u tevens de optie om annulering mee te verzekeren. Bij een kortlopende reisverzekering dient dit apart afgesloten te worden en betaalt u vaak 6% à 7% van de reissom aan premie. Dit maakt dekking voor annulering meeverzekeren op een doorlopende polis erg aantrekkelijk! U betaalt hiervoor een standaard premie en komt daardoor vaak voordeliger uit. Bij deze dekking heeft u recht op een vergoeding als de reis voortijdig of tussentijds geannuleerd wordt door bijvoorbeeld overlijden, ernstige ziekte of ernstig letsel door een ongeval van een partner of familie, zwangerschap, een onverwachte nieuwe woning of als u plotseling werkloos wordt. Let er wel op dat u deze binnen een week na boeking afsluit. Hoe langer u hiermee wacht, hoe beperkter de dekking wordt betreffende bestaande kwalen of overige annuleringsredenen.

Internet of tussenpersoon De opkomst van internet heeft geleid tot een premiestrijd tussen diverse verzekeraars. Ook een reisverzekering kan hier snel en voordelig worden afgesloten. Toch wordt het aangeraden om contact op te nemen met een verzekeringsadviseur. Zij vergelijken niet alleen premies, maar ook de voorwaarden en geven een onafhankelijk advies. Denk hierbij aan eigen risico op bagage, maximaal verzekerde bedragen voor mobiele telefoons en uiteraard de kwaliteit van de hulpverlening. Mocht u tijdens uw reis toch pech hebben, is de adviseur er speciaal voor u. Hij komt bij de verzekeraar op voor uw belangen en neemt o.a. lange telefoongesprekken en het aanleveren van stukken van u over.

Het is voor velen vanzelfsprekend dat het huis, de inboedel en de auto goed verzekerd zijn. Maar vergeet vooral uzelf en uw persoonlijke bezittingen niet tijdens een vakantie. Vooral in het buitenland bent u kwetsbaar en is schade of een ongeval zeer onprettig. Als u de taal niet spreekt, naar het ziekenhuis moet of onverwachts moet terugkeren, is het fijn als er deskundigen voor u klaar staan om u te helpen.

Heeft u nog vragen of wilt u weten wat voor u de beste keuze is? Neem dan contact met ons op via 0485-572129 en wij maken vrijblijvend voor u een berekening. Een adviseur zal uw wensen doornemen en u een passende kortlopende of doorlopende reisverzekering offreren. Verder wensen wij u alvast een prettige en zorgeloze vakantie toe! Lambert Blonk Assurantiën V.O.F.