24 dec, 12:13
2014
Vakredactie
Verzorging
mevr. H. Koornstra, cardioloog

Herstel na hartproblemen: minder kans op heropname met nieuwe vorm van hartrevalidatie

Wanneer iemand hartproblemen krijgt, dan gebeurt dit meestal vrij plotseling. Vaak wordt iemand dan korte tijd opgenomen in Maasziekenhuis Pantein. Dan is er eigenlijk geen gelegenheid om te bedenken hoe je thuis de draad weer op kunt pakken. Ook de verwerking van wat u is overkomen, komt pas vaak op gang als u weer thuis bent.

Wanneer mensen eenmaal thuis zijn, worden ze met veel vragen en onzekerheden geconfronteerd. De medewerkers van het hartrevalidatieteam bieden hierbij dan de nodige ondersteuning. Het hartrevalidatieteam bestaat uit een cardioloog, fysiotherapeut, diëtiste en revalidatiearts. Zij begeleiden bij het herstel na hartproblemen.

Nieuwe vorm van hartrevalidatie Maasziekenhuis Pantein biedt twee vormen van hartrevalidatie aan. Er is de reguliere revalidatie, zoals die in andere ziekenhuizen ook wordt aangeboden. Daarnaast is het Maasziekenhuis in oktober 2014 gestart met een nieuwe vorm van hartrevalidatie, die in Canada is ontwikkeld. Het Maasziekenhuis is het enige ziekenhuis in Nederland dat deze nieuwe vorm aanbiedt. De nieuwe vorm is intensiever en vraagt meer inspanning van de patiënt, maar is veel effectiever dan de reguliere vorm. Deze vermindert namelijk de kans op heropname bij hart- en vaatziekten van 20 naar 2 procent.

Begeleiding en training Bij de nieuwe vorm van hartrevalidatie wordt een patiënt gedurende anderhalf jaar begeleid (in plaats van 6 tot 8 weken). In bijeenkomsten wordt uitleg gegeven over het ziektebeeld, medicijngebruik, voeding en psychische uitwerkingen op u en uw partner, wanneer u een probleem met hart- of bloedvaten hebt (gehad).

Ook de lichamelijke training is anders en bestaat uit veel wandelen, elke dag een uur. Daarbij wordt u het eerste jaar een keer per week begeleid door het hartrevalidatieteam. Daarna wandelt u gedurende een half jaar nog elke dag een uur, waarvan een keer per maand onder begeleiding.

Via een soort horloge met GPS kunt u zelf, maar ook de mensen van de hartrevalidatie, controleren hoe het gaat, hoe ver u elke dag heeft gelopen en met welk tempo. Aan hand van deze gegevens is goed te bekijken hoe het met de conditie gaat.

Resultaat Het resultaat van de nieuwe vorm van hartrevalidatie is vele malen beter dan na een ‘gewone’ hartrevalidatie. De revalidatie duurt langer, waardoor de kans groter is om een verandering van leefwijze te bewerkstelligen. En dat vermindert weer de kans op herhaling van hart- en/of vaatproblemen en heropname in het ziekenhuis.

U bepaalt samen met de cardioloog welke vorm van revalidatie voor u het meest geschikt is. Beide vormen worden volledig vergoed door de ziektekostenverzekeraar. Hiervoor is wel een verwijzing nodig van de cardioloog.

Hetty Koornstra, cardioloog Namens de vakgroep Cardiologie (Remco Lalisang, Hans Peters, Ralf Vromans en Ralph Weijers, cardiologen)