19 feb, 14:34
Nieuws

Jarenlange celstraffen geëist tegen inbrekers, op rooftocht door Nederland

Tegen twee Roemenen zijn vrijdag door justitie gevangenisstraffen van enkele jaren geëist. De twee zijn volgens het openbaar ministerie maar met één reden naar Nederland gekomen: om te stelen. Aan de strooptocht van het duo kwam vorig jaar in Valkenswaard een eind toen ze een kraak zetten bij een tankstation aan de Eindhovenseweg.

Om sigaretten weg te halen, kwamen ze in juni vorig jaar letterlijk door de muur van het tankstation binnen. Kort daarna werden ze opgepakt en al gauw stapelen de verdenkingen tegen de twee zich op.

De twee worden ook verdacht van bedrijfsinbraken in onder meer Leende, Helmond, Hilvarenbeek, Overloon, Nieuwkuijk en Ridderkerk. De buit bestond steeds vooral uit geld, maar ook elektronica. De mannen gebruikten volgens justitie steeds veel geweld om binnen te komen. “Deze mannen zorgden zo voor een enorme schade”, betoogde de officier vrijdag in de rechtbank in Den Bosch.

Hotelkamer in België gehuurd
Uit onderzoek is volgens justitie gebleken dat de twee vanuit Roemenië met de auto naar België reden, waar ze vlak over de grens een hotelkamer huurden. Vanuit daar gingen ze op rooftocht in Nederland. Na hun aanhouding werden in de hotelkamer onder meer een laptop en een camera gevonden die bij inbraken werden meegenomen.

Bij de bedrijfsinbraken namen ze niet alleen spullen mee, maar lieten ze ook sporen achter, die justitie als bewijs ziet voor hun betrokkenheid bij de zaak. Op meerdere plekken werd bijvoorbeeld DNA gevonden en ook in de telefoons van de twee vond de politie aanwijzingen dat ze betrokken waren bij een groot aantal inbraken.

'Internationaal georganiseerde criminaliteit'
Justitie noemt de zaak 'een treffend voorbeeld van mobiel banditisme'. Een vorm van internationaal georganiseerde criminaliteit. “De impact op ondernemers en andere mensen die slachtoffer worden van dit soort bendes is bijzonder groot", verklaarde de officier de strafeisen.

"Deze vorm van criminaliteit is onacceptabel en wat ons betreft passen hier alleen onvoorwaardelijke celstraffen", aldus de officier. "Het feit dat deze mannen in meerdere landen al zijn veroordeeld voor soortgelijke feiten, geeft te denken. Het zijn voor ons allemaal strafverzwarende omstandigheden en daarom eisen wij voor deze verdachten celstraffen van tweeënhalf jaar en viereneenhalf jaar."

De uitspraak volgt over twee weken.


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »