31 jan, 11:25
2015
In de kijker
Maureen Bol, Tekstbureau Formule M

Marie-Louise van Deursen, coach met kennis van psychiatrie

Je kunt voor supervisie, coaching, teamcoaching, training en begeleidende intervisie bij Marie-Louise van Deursen terecht. Ze richt zich vooral op motivatie en communicatie van mensen in een werksituatie. Het coachen is vooral gericht op het voorkomen van verzuim of herstel van verzuim.

Marie-Louise van Deursen staat geregistreerd bij de Landelijke Vereniging voor Supervisie en Coaching (LVSC). Ze schoolt zich regelmatig bij om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen op haar vakgebied. “We moeten steeds onze Permanente Educatie (PE) punten halen om geregistreerd te blijven als supervisor en coach”, zo legt ze uit.

Waarom ben je een eigen bedrijf begonnen? “Ik was leidinggevende in de gezondheidszorg en ik kreeg in mijn werk de mogelijkheid om mijn nieuwe vak als begeleidingskundige uit te voeren. Ik heb binnen deze organisatie 2 jaar ervaring opgedaan als supervisor, coach, begeleidende intervisor en trainer. Dit beviel mij zo goed dat ik in september 2013 besloot mijn baan op te zeggen en voor mezelf te beginnen.”

Wie zijn je klanten? Haar klanten komen gedeeltelijk uit haar oude werkomgeving. “Medewerkers en teams van de Regionale Instelling Beschermd Wonen (RIBW).” Ze begeleidt medewerkers die vast lopen in hun werk of die problemen ervaren met een bepaald gedrag van cliënten. Ook medewerkers die stress ervaren, bijvoorbeeld in het team of met de leidinggevende of door bezuinigingen.

Momenteel geeft ze op de HAN supervisie aan derdejaars leerlingen van de Creatieve Therapie Opleiding. Verder geeft ze coaching via verschillende individuele trajecten.

Waar blinkt je bedrijf in uit? “Mijn selling point is juist de ruim 30 jaar ervaring, kennis en kunde die ik opgedaan heb in de gezondheidszorg. Ik heb ervaring met verschillende ziektebeelden en het gedrag, dat hierbij kan voorkomen: psychische, lichamelijke- en verstandelijke beperkingen”, zo somt ze op. “Ik heb in veel teams gewerkt met diverse medewerkers en vanuit verschillende functies gewerkt. Als begeleider en leidinggevende. Deze ervaring maakt, dat ik juiste vragen kan stellen in de situatie waarin de ander zich bevindt. Ik stel daardoor vragen die de ander aan het denken zetten.” Op deze manier maakt zij mensen bewust van hun gedrag. “Pas wanneer je je bewust bent van je eigen gedrag, kan er een verandering in gedrag plaatsvinden.”

Waar ligt de toekomst van je bedrijf? “Wat nu actueel is, is de participatiewet die uitkeringsgerechtigden - zoals mensen met een Wajong-uitkering of in de bijstandsuitkering - weer aan het werk wil helpen. Bedrijven boven een bepaald aantal medewerkers zijn verplicht mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in dienst te nemen.”

Deze verplichting heeft altijd gevolgen voor de bestaande medewerkers en de teams.

“Hier zie ik duidelijk een rol liggen voor mij als coach: de begeleiding van teams en medewerkers in het werken met mensen met een beperking. Iedereen heeft recht op werk en daar zijn aanpassingen en wederzijds begrip voor nodig.”

Wat is het meest opmerkelijke nieuws over je bedrijf? “Ik had laatst een gesprek met een medewerker van de gemeente Boxmeer, die mij erop wees hoe ik in de bedrijfswereld mijn diensten kan aanbieden. Het schijnt namelijk, dat 1 op de 5 Nederlanders te maken heeft met de psychische hulpverlening. Als een medewerker (geregeld) problemen oplevert binnen een team, zit daar vaker persoonlijke problematiek achter. Om daar achter te komen, kan ik worden ingezet. Ik kan de medewerker bewust maken van zijn of haar gedrag en verder helpen hiermee om te gaan op het werk.”

Vaak zet Marie-Louise haar diensten in ter voorkoming van verzuim op de werkvloer. “Dan huurt het hoofd HRM mij in, omdat hij of zij merkt dat iemand minder functioneert of vastloopt in het werk en er mogelijk kans is op langdurig verzuim. Ik begeleid ook het terugkeren na verzuim. Ik werk dan nauw samen met eventueel de bedrijfsarts en leidinggevende. Met mijn kennis van ziektebeelden en van de psychiatrie kan ik daar heel veel in betekenen.”

Waarom ben je aangesloten bij de bezoekdorpensite? “Het is de combinatie in de aanbieding. Deels, omdat ik meer bekendheid wil krijgen in de dorpen, want in de stad heb ik meer last van concurrentie. In de dorpen is mijn vak volgens mij minder bekend. Voor de rest vind ik het leuk, dat ik de kans krijg andere ondernemers te ontmoeten op de beurs.”