12 apr, 13:51
2014
Algemeen
Ingezonden

Metameer bruist van activiteiten, ook in het Engels

Metameer bruiste vorige week van culturele activiteiten. Woensdagavond 2 april werd in Stevensbeek de jaarlijkse culturele avond ‘Cult4U’ gehouden in het tweetalig onderwijs. Op donderdagavond 3 april vond voor de vierde keer het filmgala plaats voor tweedejaars vmbo-leerlingen. Twee spectaculaire shows vol muziek, dans, drama en film waarin leerlingen van Metameer zich van hun meest creatieve kant hebben laten zien.

Vmbo filmgala In het vmbo op Metameer leren leerlingen door doen. De tweedeklassers hebben een periode gewerkt aan een filmproject. Workshops film maken vormden daarbij een belangrijk onderdeel. Jessie en Fleur uit VM2D hebben hier veel van geleerd: “We hebben een thriller gemaakt. Het was heel leuk om te doen. We hebben op meerdere locaties stukjes film opgenomen en daarbij hebben we op verschillende manieren gefilmd. Hoe kun je iets eng maken met beeld en geluid? Dat weten we nu!” Tweedejaars Lizzy en Lieke hebben voor hun documentaire diverse filmtechnieken gebruikt voor het gewenste effect. De meiden leggen uit: “Bijvoorbeeld een close-up en een extreme close-up van een oog. Van bovenaf of van onderaf filmen geeft een heel ander effect. De gala-avond was geweldig! Het was heel leuk om alle filmpjes te zien.” Tijdens deze gala-avond werden daarnaast de Metameer awards uitgereikt voor de beste film, beste mannelijke en vrouwelijke hoofdrol, de beste commercial of detective, en de beste geklede VIP.

Cult4U in popart-stijl ‘Speak up!’ was dit jaar het thema van Cult4U-show die woensdag 2 april werd gehouden. De leerlingen van tweetalig onderwijs in Stevensbeek lieten zich van hun creatieve en veelzijdige kant zien. Veel muzikaal talent zowel zang als dans schitterde op het podium. Enkele leerlingen waren gekleed in een popart-outfit en een aantal bovenbouwleerlingen hield een speech in het Engels: speak up! Ook de presentatie en het licht en geluid waren in handen van de leerlingen zelf. De tto-docenten en teamleiders zochten met bijzondere verschijningen de spotlights op tijdens de show die professioneel weer goed in elkaar zat.

Tweetalig onderwijs Metameer hooggewaardeerd: TTO Senior School

De pioniersgeest die in 2006 begon is beloond: Metameer is een gecertificeerd TTO Senior School. Het tweetalig onderwijs in Stevensbeek is uitstekend. Zo oordeelde de inspectie van het Europees Platform vrijdag 11 april tijdens haar visitatiebezoek aan de tweetalige afdeling (TTO) in Stevensbeek. De inspecteurs spraken met leerlingen, ouders, directie en docenten. Ze beoordeelden de resultaten van TTO-afgestudeerden, de projecten en bezochten lessen. Voor vier van de zes criteria behaalde Metameer de hoogst mogelijke score. Twee criteria kregen de op één na hoogste beoordeling. De inspectie prees met name het portfolio en de hoge kwaliteit Engels dat werd gehaald.

Een middelbare school kan de certificering voor TTO Senior School aanvragen, nadat de eerste vwo-leerlingen hun ´International Baccalaureate exam´ hebben behaald. Naast dit ‘IB A English’ doen zij ook gewoon vwo-examen. Dit schooljaar doet de derde lichting TTO’ers eindexamen bij Metameer. Luc Kronenberg behoorde tot de allereerste leerlingen die deze diploma’s haalden. “Je spreekt, hoort, leest en schrijft alleen maar in het Engels bij TTO. Je denkt uiteindelijk zelfs in het Engels. Hier heb ik nu veel profijt van. Alle literatuur voor mijn studie is Engelstalig. Ook alle papers die ik inlever, moeten in het Engels.” Luc uit Overloon studeert nu Politicologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Gemotiveerd team voor de klas Het team dat acht jaar geleden tweetalig onderwijs startte, is trots op wat nu bereikt is. Vernieuwend onderwijs bieden, waarmee de overstap naar universitair of hoger onderwijs soepel verloopt. Dat is het doel. Teamleider Jan Vermunt: “Het gaat om hun ‘mindset’, hun houding. Je krijgt een sterke en betekenisvolle driehoek: kennis-vaardigheden-houding. Onze leerlingen leren initiatieven nemen en doen brede academische onderzoeksvaardigheden op in een internationale context.”

Resultaten spreken voor zich TTO-leerlingen van Metameer scoorden vorig schooljaar hoger dan landelijk én wereldwijd gemiddeld voor hun IB-examen ‘higher level’. Die prestatie geeft het TTO-team een boost om te blijven werken aan onderwijsontwikkeling. Oud-leerling Luc onderschrijft dat: “De energie waarmee zij lesgeven werkt echt motiverend. Mijn blik op de wereld is daardoor veranderd, echt verruimd.”