26 okt, 14:55
2015
Vakredactie
Financieel
Kim Schrijen

Oversluiten voor u zinvol?

Vier op de vijf huizenbezitters overweegt om zijn hypotheek over te sluiten voor een lagere hypotheekrente. Is dit voor u ook interessant? Volg onderstaand schema voor een antwoord.

  • Heb je spaargeld? Ja ik heb spaargeld: Ga door naar vraag 2. Nee ik heb geen spaargeld: Een hypotheek oversluiten kost altijd geld. Wie overstapt naar een andere hypotheekverstrekker moet tevens kosten betalen voor de notaris, taxatie van het huis en advieskosten. Het renteverschil moet dus groot genoeg zijn om dit te compenseren. Deze kosten dienen echter bij het oversluiten al betaald te worden, terwijl het rentevoordeel verdeeld over een aantal maanden of jaren pas een voordeel oplevert.

  • Staat de rente nog lang vast? Ja: Sluit dan niet over. Bij een lange rentevast periode hoort ook een hogere boete. Oversluiten is dus vooral interessant als de rente nog maar een paar jaar vast staat en de kans groot is dat de rente binnenkort gaat stijgen. Nee: Ga door naar vraag 3.

  • Staat je huis onder water? Ja ik heb een hogere hypotheek dan mijn huis bij verkoop oplevert: Sluit dan niet over. Bij een bestaande hypotheek wordt tussentijds (bijna) nooit naar de woningwaarde gevraagd. Bij het oversluiten wordt echter gevraagd om een taxatie van de woning. Vaak betaal je een opslag op de rente als blijkt dat het huis in waarde is gedaald, waardoor oversluiten zeer onaantrekkelijk kan worden. Nee: Ga door naar vraag 4.

  • Heb je een bankspaarhypotheek? Ja: Dan betekent dit dat de rente van je hypotheek is gekoppeld aan de rente die je krijgt over de spaarpot. Een lagere hypotheekrente betekent dus ook minder rente over het spaargeld. Laat daarom door een adviseur altijd goed doorrekenen wat de nieuwe rente hier voor gevolgen heeft. Nee: Ga door naar punt 5.

  • Laat je goed adviseren! Oversluiten bij een eigen hypotheekverstrekker is vaak voordeliger. Meestal wordt de boete iets gunstiger berekend en bovendien betaal je geen kosten voor taxatie of notaris. Daarentegen kan een voorligere rente bij een concurrent deze eenmalige kosten teniet doen. Blijf dus goed overwegen of de kosten opwegen tegen de financiële voordelen!

Bron: Gelderlander 16-09-2015