08 mrt, 16:12
2014
Algemeen
Ingezonden

Planetree-nominaties voor Maasziekenhuis

BEUGEN - Bij de jaarlijkse Planetree-nominaties op donderdag 13 maart heeft Maasziekenhuis Pantein kans om twee prijzen in de wacht te slepen voor uitstekende zorg, waarbij de mens voorop staat. De eerste nominatie geldt voor een project waarbij de patiënt via de iPad direct kan reageren op de verleende zorg. De tweede nominatie is toegekend vanwege een betere informatievoorziening voor patiënten die nuchter voor een operatie moeten verschijnen.

Met het nomineren van projecten wil de landelijke organisatie Planetree zorgverleners stimuleren om met vernieuwende initiatieven voor cliënten en medewerkers te komen.

Meten van tevredenheid via de ipad “Wij merken dat het meten van tevredenheid via de ipad uitstekend werkt. Onze medewerkers hebben hierdoor aan het eind van de dag meteen inzage in de beoordelingen van patiënten. Op basis daarvan kunnen we doorlopend onze zorgverlening verbeteren. Bovendien is de werkwijze heel publieksvriendelijk. De patiënt hoeft op de iPad slechts een beperkt aantal vragen te beantwoorden en profiteert zo sneller van verbeteringen”, zo laat Janneke van den Berg weten. Zij is als beleidsmedewerker onder meer verantwoordelijk voor dit nieuwe project en de Planetree-aanpak bij het Maasziekenhuis.

Nuchter naar de operatie Met de verbeterde mondelinge en schriftelijke informatie over het (niet) eten en drinken voorafgaand aan een operatie bevorderen we dat patiënten daadwerkelijk nuchter zijn vóór een operatie. Dat is belangrijk omdat dit een voorwaarde is voor het kunnen opereren. Als een operatie onverwacht niet door kan gaan, is dat heel vervelend voor de patiënt en daarnaast ook voor het ziekenhuis omdat een team van professionals onnodig klaar staat.

Verblijf zo aangenaam mogelijk Maasziekenhuis Pantein werkt al sinds 2006 vanuit de filosofie van Planetree. “Dat betekent dat we alles doen om een verblijf in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken. De meeste van onze kamers zijn eenpersoonskamers, zodat patiënten veel privacy hebben. Met ons voedingsconcept kunnen patiënten á la minute zelf een maaltijd bestellen op ieder moment van de dag. Ook hebben we recent een Stiltecentrum geopend zodat er op mooie of moeilijke momenten ook gelegenheid is voor bezinning. Dit zijn een paar voorbeelden waarmee we laten zien dat de mens bij ons telt”, aldus Janneke van den Berg.

Jury De nominaties van de Planetree Awards maken onderdeel uit van zeventien goede voorbeelden van mensgerichte zorg. De winnende projecten worden op donderdag 13 maart bekendgemaakt tijdens de Planetree Nederland Conferentie 2014 in Nieuwegein. De jury bestaat uit vertegenwoordigers van cliëntenraden (LSR), zorgmedewerkers (FWG) en deskundigen uit de zorgsector (SKIPR) selecteren samen met Planetree Nederland de uiteindelijke winnaars. De inzendingen worden bekeken op positieve effecten op cliënten, medewerkers en/of organisatie, vernieuwing, overdraagbaarheid en toekomstwaarde.

  • Planetree zet zich wereldwijd in voor uitstekende zorg waarbij de mens voorop staat. Stichting Planetree werkt sinds 2006 samen met zorginstellingen aan het realiseren van de best mogelijke mensgerichte zorg. Planetree Nederland ondersteunt organisaties, leiders en zorgverleners via coaching en begeleiding, bijvoorbeeld via Planetree focusgroepen, verbeterprogramma’s en goede inbedding in de (meer)jaarcyclus. Daarnaast bewaakt de stichting de filosofie en definieert, meet en erkent ze prestaties via het internationale Planetree-label om zichtbaar te maken wat merkbaar beter is. De naam Planetree (plataan) is afkomstig van Hippocrates, de grondlegger van de medische wetenschap, die les gaf onder een Plataan op het eiland Kos en leerde van zijn studenten. Met de ‘best mogelijke zorg voor cliënt en medewerker’ wordt beoogd om gezondheidzorg te leveren waarbij enerzijds cliënten actieve deelnemers zijn en anderzijds professionals en vrijwilligers die zorg kunnen geven, zoals mensen die willen krijgen. Zorginstellingen werken hier concreet aan op basis van de twaalf Planetree-componenten.