22 nov, 15:53
2014
Vakredactie
Financieel
Kim Schrijen

Sparen voor uw (klein)kinderen

Uw kinderen zijn nu misschien nog klein, maar ook zij zullen op een dag hun eigen geld hebben én beheren. Tot die tijd heeft u nog de kans om ze uitleg te geven over geld, samen te oefenen en uw kind te stimuleren om op een goede manier met geld om te gaan. Op deze manier zijn ze goed voorbereid als ze het door u opgebouwde spaargeld of eigen verjaardagsgeld van opa en oma mogen gaan uitgeven.

Spaart u voor uw eigen kind of spaart u voor een kleinkind? Als RegioBank kantoor kijken we samen met u naar uw spaarwensen. Denk hierbij aan de keuze voor de verschillende spaarrekeningen, rentetarieven en inlegmogelijkheden. Hieronder zullen wij daarom kort de verschillende mogelijkheden toelichten.

1.2.3. Rekening Deze rekening is geschikt om als ouder voor uw kind af te sluiten en groeit met uw kind mee. Tot de 10e verjaardag is het alleen een spaarrekening met een aantrekkelijke rente en daarna wordt er een gratis Wereldpas beschikbaar gesteld. Vanaf die leeftijd kunt u dus stapsgewijs gaan oefenen. Vanaf de 12 jaar kan deze rekening worden uitgebreid met de optie Internetbankieren. U kunt dus sparen én betalen met één rekening die tot uiterlijk 27 jaar kan blijven lopen.

Zilvervloot Sparen Deze variant op de normale spaarrekening is bij velen nog bekend van vroeger. De rekening kan worden geopend vanaf de geboorte tot de 16 jaar. Naast de variabele rente bouwt u een premie op van 1% voor elk spaarjaar, die kan oplopen tot maximaal 10%. Deze premie wordt uitgekeerd op de 18e verjaardag en kan zorgen voor een extra bedrag van meer dan € 1.000! Bij deze rekening mag per kalenderjaar een maximaal bedrag van € 600 worden gespaard. Wilt u meer sparen, kunt u uiteraard altijd kosteloos een andere spaarrekening hiernaast afsluiten.

Eigen Huis Sparen De financiële regels op de woningmarkt wijzigen continu en elk jaar zal er meer eigen vermogen benodigd zijn voor de aankoop van een huis, omdat de financieringsmogelijkheden worden beperkt door de overheid. Met de Eigen Huis Spaarrekening profiteert u van een hogere rente en kunt u sparen voor specifieke doelen, zoals de aankoop van een woning voor u of uw kind, bouwkavel of aflossing van een hypothecaire geldlening. Besteed u het geld aan iets anders dan betaalt u 0,5% opnamekosten over het opgenomen bedrag. Op deze rekening kunt u wel geheel zelf bepalen hoeveel u spaart.

Uiteraard krijgt elk kind bij het openen van een rekening bij de RegioBank een leuk welkomstcadeau!

Let op: De wetgeving staat alleen de ouders als wettelijk vertegenwoordiger toe op een rekening. Wilt u middels één van bovenstaande rekeningen dus sparen voor iemand anders dan uw eigen kind dan kan dit uiteraard, maar wordt de rekening geopend op naam van het kind zelf en beheren de ouders de rekening tot ze 18 jaar zijn. Het is wel voor iedereen mogelijk om geld op deze rekening te storten. Mocht u willen sparen in eigen beheer neem dan contact op met ons kantoor voor de mogelijkheden.

Enkele opties zijn bijvoorbeeld de Spaar op Maat Vrij rekening of Maandsparen. Voor een goed advies gaan wij graag een gesprek met u aan om te kijken wat het beste bij u past. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken, maar kunt dagelijks van 9.00 tot 17.00 uur gewoon bij ons binnen lopen.