15 mei, 11:00
2023
Nieuws

Tineke urenlang in spanning na diefstal harp: 'Alsof je trouwring verliest'

Tineke Steenbrink uit Oeffelt zat urenlang in spanning nadat afgelopen weekend haar harp werd gestolen. Dat gebeurde na een optreden in de Utrechtse Pieterskerk. Het muziekinstrument verdween toen ze het even onbewaakt bij het busje van haar orkest had laten staan. Ze was als de dood dat iemand haar dierbare harp in de gracht had gegooid.

Tineke is lid van het Holland Baroque-orkest. Zondag zou het muziekgezelschap optreden in Groningen, dus moesten alle instrumenten zaterdagavond daarheen gereden worden. Maar tijdens het inladen van de instrumenten in het busje was Tinekes harp ineens verdwenen. Tot verbijstering van de muzikante.

Het instrument heeft voor haar grote emotionele waarde. "Het is een heel uniek harpje, model 'the Bardic' nummer 364." Ze heeft er vijftien jaar naar gezocht, vertelde ze aan RTV Utrecht. "Het is een beetje alsof je een trouwring verliest. Je staat ermee op en je gaat ermee naar bed. Als zoiets dan verdwijnt, valt alles om je heen even weg."

Ze wilde zondag in de Groningse Lutherkerk niet op een andere harp spelen. "Daar was ik emotioneel nog niet aan toe. Het voelt toch een beetje als vreemdgaan om er dan meteen met een andere harp vandoor te gaan." Daarom hield ze het in Groningen bij twee andere instrumenten die ze ook bespeelt: accordeon en orgel.

Tineke riep mensen via Facebook en Twitter op uit te kijken naar het instrument. "Je denkt: waar begin ik? Als ik zie hoe vaak dat bericht gedeeld is, dat is me nog nooit overkomen!" En de oproep had succes. "Binnen 24 uur resultaat had ik nooit durven dromen."

"Het is een enorme achtbaan geweest", blikt Tineke maandagochtend terug. "Ik ben er nog niet helemaal van bijgekomen. Ik weet ook nog niet precies wat er tijdens het inladen van het busje is gebeurd. Ik zit nu twintig jaar in het vak, ik kijk altijd uit. Als dit je dan overkomt, zakt de grond onder je voeten vandaan. Dan sta je daar en denk je: waar en hoe ga ik deze harp weer vinden?"

Het ging haar niet om het geld. "Een deel van mijn vak is dat je gewoon het beste instrument hebt. Als dat wegvalt, stort alles in. Een beetje oneerbiedig gezegd: er stond een accordeon naast bij dat busje. Die accordeon is meer een soort fabrieksmodel. Dan denk je: waarom nemen ze die niet mee? Maar goed, de harp is letterlijk op zijn pootjes terechtgekomen. Helemaal in goede staat."

Het instrument werd teruggevonden op straat. "Hij stond 's nachts in het centrum van Utrecht. Voorbijgangers hebben er eerst een tijdje bij staan wachten Toen ze verder niemand zagen, dachten ze: die staat hier niet veilig. Die mensen wonen daar in de buurt en hebben de harp letterlijk een slaapplek aangeboden. Ze hebben de harp mee naar huis genomen en in de gang gezet. De volgende dag zagen ze mijn oproep. Zo kregen we contact en kon ik hem afgelopen nacht ophalen."

Tijdens haar volgende optreden, zaterdag in Stiphout, zal ze dus weer als vanouds te horen zijn op haar vertrouwde harp. "Ja, dan wordt hij weer volop gebruikt!"


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »