05 okt, 19:41
2017
Nieuws

Turner Verhofstad gaat weer lekker stuiteren

Op zijn allereerste WK maakt turner Bram Verhofstad meteen deel uit van de elite op vloer. De Bosschenaar, opgegroeid in Overloon, deed in de kwalificaties zijn beste oefening ooit. En dat ook nog bij een tweede poging na een zelden vertoond incident met een gat in de turnvloer. Voer voor vlogger Verhofstad, die zaterdag in het imposante Olympisch Stadion van Montreal de finale turnt.

Verhofstad (22) is turner en vlogger met meer dan 10.000 volgers. Woensdag, een dag na de kwalificaties, waren er 93 nieuwe aanmeldingen. ,,En ik had al 6000 ‘views’ met mijn filmpje rond de kwalificatie. Daar gaat het eigenlijk vooral om.” Bram van Bokhoven, nu de bondscoach maar eerder zijn trainer bij Flik-Flak, moest wennen aan de hobby van zijn pupil. ,,Nu zegt hij alleen nog dat ik in mijn filmpjes te veel loop te lullen. Hij wil alleen turnen zien.”

Verhofstad, op YouTube een druk baasje, zegt dat het juist rust geeft. ,,Het is een soort zelftherapie.” Hij heeft er nu ook tijd voor nadat hij stopte met zijn hbo-studie sport & wellness. Met coach Marcel Kleuskens gaat hij na de WK werken aan moeilijkere oefeningen. Op rek en vloer, zijn favoriete toestellen (,,het gaat lekker hard over de kop”), maar ook op voltige en brug bijvoorbeeld. ,,Niet zo spectaculair. De kick van iets nieuws doen is op rek en vloer veel groter.”

De groei zit erin. ,,Bram is een mooie turner op vloer”, zegt Kleuskens, die hem na de EK (19e) twee keer een wereldbekerfinale zag halen. ,,Maar we zullen zijn programma moeten uibreiden.” Het gaat dan om schroeven. ,,Er moet overal een halfje bij”, heet het in vaktaal.

Hij haalde de finale in de herkansing. Na een ontdekt gat in de vloer waarna de Nederlanders over mochten. Het haalde het beste in hem boven. ,,De druk was eraf, ik had een goede oefening neergezet, al was het niet genoeg voor een finale. Ik deed ‘m nog een keer met het idee: gewoon lekker stuiteren.” En daar lichtte 14,433 op, zijn hoogste score ooit en de zevende (geschoond) tussen de wereldtop. Het kostte Tomas Gonzalez zijn plaats in de finale. Na protest mocht de Cubaan alsnog deelnemen en moet hij de finaledag openen, wat eerst Verhofstad zou doen. ,,Jammer, ik vond het een supervet idee.”

Het bericht Turner Verhofstad gaat weer lekker stuiteren verscheen eerst op Nieuws.nl.


Lees het hele bericht van Nieuws.nl algemene feed »