10 dec, 10:30
2016
Vakredactie
Financieel
Petra Denen

Wat doet een P&O adviseur eigenlijk?

Wat doet een P&O-adviseur eigenlijk?

Aangezien ik al bijna 20 jaar in het vak “personeel en organisatie” opereer is het voor mezelf glashelder wat ik doe en kan bijdragen. Echter merk ik nog wel eens dat dit niet voor iedereen duidelijk is. Ik geef ook gastcollege’s op een middelbare school over het boeiende vak P&O en merk dat ook daar veel onbekendheid is.

Het leukste aan het P&O vak is dat je bezig bent met zowel de ontwikkeling van de organisatie alsook de ontwikkeling van mensen. Mijn streven is altijd dat mensen goed (samen)werken zodat de organisatie haar doelen behaald. Als medewerkers op hun plek zitten en het voor hen ook duidelijk is waar de organisatie naar toe wil kun je als organisatie heel veel bereiken met gemotiveerde medewerkers.

Als P&O-adviseur adviseer en ondersteun je de directie, de leidinggevenden en ook de medewerkers op het gebied van ontwikkeling. Wat wil je bereiken en hoe doe je dat dan?

Een P&O adviseur adviseert over instroom, doorstroom en uitstroom. Je kunt hierbij denken aan sollicitatieprocedures, (functionerings)gesprekken, opleidingen, salarissen maar ook bij ontslag. Eigenlijk ben je continu op zoek naar de juiste persoon op de juiste plaats.

Maar een P&O adviseur is ook vaak ook het luisterende oor en de bemiddelaar bij conflicten en problemen tussen directie, leidinggevende en medewerkers. Je moet constant de afweging maken tussen het organisatiebelang en het belang van individuen. Waarbij mijn overtuiging is dat indien je allemaal openstaat om op zoek te gaan naar de win-win er altijd een bevredigende oplossing komt. Een P&O adviseur vertaalt de doelstellingen van de organisatie – Waar sta je voor en waar ga je voor- naar plannen voor de medewerkers.

Een andere rol van een P&O adviseur is die van vraagbaak. Je geeft advies, begeleidt en bemiddelt over allerlei vraagstukken waar medewerkers, leidinggevende of directie mee kampen.

De P&O adviseur geeft ook advies op het gebied van verzuim en duurzame inzetbaarheid. Hoe hou je je medewerkers fit en vitaal?

Binnen mijn bedrijf benadruk ik altijd mijn doelstelling om medewerkers optimaal te laten functioneren en samenwerken. Mensen zijn belangrijk en bepalend voor het succes van organisaties. Gestructureerde aandacht zorgt voor meer betrokkenheid en dus verhoogde prestatie.

Wat precies nodig is om dit te bereiken, is altijd maatwerk.

Mijn missie is geen frustratie rondom personeel en altijd op zoek te gaan naar een oplossing van het probleem. Ik geloof dat als je echt met elkaar in gesprek gaat en de situatie op tafel durft te leggen en vervolgens op zoek gaat naar een win-win er altijd een oplossing ontstaat.

Ik wil een ondernemer graag de tijd, het geld en vooral de frustratie en zorgen besparen die personeel soms met zich meebrengt. Dit doe ik door van te voren (samen) goed na te denken en zaken goed te regelen. Er komt helderheid en structuur en veel kennis in huis over alle wet- en regelgeving en subisie-mogelijkheden. Uiteindelijk levert dit meer werkplezier en hogere prestaties!