Grotestraat 108, 5826 AH, sambeek

Behoud Sambeekse Toren

Behoud Sambeekse Toren.
Sint-Janstoren staat na 525 jaar nog altijd overeind

De Sint-Janstoren in Sambeek is een van de oudste bouwwerken van de regio. In 1486 werd met de bouw ervan begonnen, in 1532 was de toren gereed.

Rampen en oorlogsgeweld zijn de toren in zijn nu 525-jarig bestaan niet bespaard gebleven. In 1702 sloeg de bliksem in het circa 47 meter hoge gebouw. Niet alleen de toren zelf brandde uit, ook de kerk die er tegenaan stond liep zware schade op. Pas in 1739 kon de toren worden hersteld. De kerk stond er troosteloos bij tot ongeveer 1800.
In september en oktober 1944 probeerden Duitse militairen de Sint-Janstoren op te blazen. Dat lukte echter niet. Wel kwamen er in de vier muren grote scheuren van boven naar beneden. In de jaren na de Tweede Wereldoorlog is de toren bij twee restauraties weer in oude luister hersteld.

De Sint-Janstoren in 1941 in volle glorie. Drie jaar later zou hij zwaar worden beschadigd.

Weer bijna als nieuw na een grondige restauratie oplevering eind 2013
Ongeveer anderhalf jaar heeft de Sambeekse toren in de steigers gestaan voor een omvangrijke restauratie aan de buitenzijde, door een zwart doek onttrokken aan het oog van inwoners van het dorp en passanten.
Oud-journalist René Klaassen ging elke week met dhr. P. Cremers uit Beugen de toren in, sprak met de restaurateurs over hun werkzaamheden en ging met zijn fototoestel de steigers op om alles vast te leggen. In dorpsblad Rond de Toren deed hij verslag van zijn bevindingen. Al deze artikelen zijn met enkele honderden foto's gebundeld in het boekje 'Weer bijna als nieuw', een uniek tijdsdocument dat de restauratie van de Sambeekse toren tot in detail beschrijft en toont. Meer info op http://www.everyoneweb.com/torenfeestenBehoud Sambeekse Toren