Lambert Blonk Assurantiën

8 praktische tips ter voorkoming van autoschade
15 Maart 2021
Een auto is regelmatig het mikpunt van diefstal en inbraak. Ook kun je gemakkelijk betrokken raken bij een ongeluk. Een dergelijk voorval kan je veel geld kosten. Met deze tips kan je er zelf iets aan doen om de kans op deze voorvallen te verkleinen.

1: Maak je auto onaantrekkelijk.
Laat het kenteken in alle ramen ertsen en voorzie je auto van een alarm en laat dit goed zichtbaar zijn. Beveilig je auto met een startonderbreker.

2: Laat je auto veilig achter.
Sluit je auto altijd af. Controleer ook de achterramen en deuren. Draai de wielen in de richting van de stoeprand en zet de auto op het stuurslot. Haal altijd de sleutel uit het contact (en uit je auto) als je uitstapt. Parkeer je auto op een plek die goed zichtbaar is. Parkeer je auto niet in risicogebieden.

3: Laat nooit waardevolle spullen achter.
Neem alle kostbaarheden mee. Neem opladers en houders mee en veeg de afdrukken (zuignappen) van het navigatiesysteem van het raam. Laat je auto met een geopend dashboardkastje achter, zodat zichtbaar is dat er geen waardevolle spullen in liggen. Dek een lege laadruimte niet af.

4: Let op je autosleutels.
Leg binnenshuis je sleutels niet zichtbaar neer. Laat je sleutels in een openbare gelegenheid niet onbeheerd achter.

5: Wees alert bij een particuliere koper.
Ga altijd mee met een proefrit en stap tijdens de proefrit niet uit de auto. Zorg dat je je sleutels terugkrijgt na de proefrit. Geef je auto bij verkoop pas af wanneer deze is betaald, het kenteken is overgeschreven en je een officieel vrijwaringsbewijs hebt ontvangen

Hoe verklein je de kans op een ongeluk?

1: Laat je niet afleiden
Gebruik in de auto geen mobiele telefoon. Laat de radio zoals hij staat: verwissel geen cd en verzet de radiozender niet. Eet niet in de auto. Kijk niet achterom naar iets dat zich buiten voordoet. Rijd niet onder invloed van alcohol en drugs of medicijnen met een nadelige invloed op de rijvaardigheid. Richt je op het verkeer en niet op andere werkzaamheden, zoals make-up, scheren, iets zoeken in je tas. Overschrijd de snelheidslimiet niet. Houd je aan de verkeersregels. Rijd niet agressief.

2: Zorg voor regulier onderhoud
Kleine beurt: minstens 1 keer per jaar of elke 10.000 km (motorolie verversen, oliefilter vervangen, remblokken controleren, bandenspanning controleren, onderkant wagen controleren, verlichting nakijken, koelwater van de radiator en ruitensproeivloeistof controleren, oliepeil checken). Grote beurt: iedere 30.000 km (gelijk aan een kleine beurt, met als extra het vervangen van de lucht- en interieurfilter, bougies en brandstoffilter en een controle op de distributieriem, v-riemen, versnellingsbakolie, pon- en differentieel olie). Regelmatig controleren: lichten, bandenspanning en remverschil, eventuele roestvorming aan de carrosserie.

3: Ga goed voorbereid op pad.
Geef je op voor een antislipcursus. Houd rekening met slechte wegen

Bron: Finfin van Adfiz
Contactgegevens
Lambert Blonk Assurantiën
Spoorstraat 75
5831 CK Boxmeer