Lambert Blonk Assurantiën

Winterbanden en sneeuwkettingen verplicht?
14 Januari 2019
In de winter hanteren de landen van de Europese Unie verschillende regels rondom het gebruik van winterbanden, sneeuwkettingen en spijkerbanden. Lees hier de winterregels die gelden per land en enkele andere regels waar je je aan moet houden wanneer je met je auto naar of door dit land reist.

Oostenrijk:

Verplicht:
- Winterbanden
Wanneer: 1 november t/m 15 april bij winterse omstandigheden zoals sneeuw, sneeuwmodder of ijs. Buiten deze periode kan het gebruik van winterbanden op bergwegen verplicht zijn. Dit wordt aangegeven d.m.v. een verkeersbord.
Waar: Op alle banden, niet verplicht voor aanhangers
Profieldiepte: 4 mm

- Sneeuwkettingen
Wanneer:Als je geen winterbanden hebt en bij een blauw, rond bord met een autoband met sneeuwketting. Alleen op wegen bedekt met sneeuw of ijs (wegdek mag niet beschadigen)
Waar: Aangedreven wielen
Snelheid: 50 km/h
Letten op: Geen kunststof sneeuwkettingen

Niet verplicht:
- Spijkerbanden
Wanneer: Toegestaan vanaf 1 oktober t/m 31 mei (alleen radiaalbanden met spijkers)
Waar: Gemonteerd op alle wielen, inclusief een eventuele aanhanger
Snelheid: 100 km/h (autosnelweg), 80 km/h (overige wegen)
Letten op: Officiële symbool voor spijkerbanden op auto bevestigen (verkrijgbaar bij OeAMTC en tankstations)

En verder:
In Oostenrijk ben je verplicht om een verbanddoos, een gevarendriehoek en een veiligheidsvest (voor de bestuurder) in de auto te hebben. Op de snelwegen is het verplicht om een Autobahnvignet te hebben. Houd er rekening mee dat je op de meeste snelwegen tol moet betalen. Het is verboden om apparatuur bij je te hebben die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsapparatuur en roodlichtcamera’s.

Duitsland

Verplicht:
- Winterbanden
Wanneer: Bij ijzel, gladheid door ijs- of rijpvorming en gladheid door sneeuw of sneeuwmodder. Let op: banden met alléén M + S aanduiding zijn niet voldoende. De band (winterband of all seasonband) moet voorzien zijn van het Alpine-symbool (berg met sneeuwvlokje).
Waar: Op alle banden, niet verplicht voor aanhangers
Profieldiepte: 1,6 mm (4 mm wordt aanbevolen)
Snelheid: Maximum snelheid van de banden
Letten op: Is de maximum snelheid lager dan die van de auto, dan moet op het dashboard een sticker worden aangebracht met de maximumsnelheid

- Sneeuwkettingen
Wanneer: Bij blauw, rond bord met een autoband met sneeuwketting
Snelheid: 50 km/h

Verboden:
- Spijkerbanden

En verder:
In Duitsland ben je verplicht om een gevarendriehoek, veiligheidshesje en een verbanddoos in de auto te hebben. Het is verboden om apparatuur bij je te hebben die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsapparatuur en roodlichtcamera’s.

Benieuwd wat er in Frankrijk, Zwitserland, Italië, België of Luxemburg geldt? Lees dan het volledige artikel via onderstaande link.

Bron: Finfin van Adfiz

» Ga naar de link
Contactgegevens
Lambert Blonk Assurantiën
Bilderbeekstraat 29
5831 CW Boxmeer