14 sep, 06:04
2020
Nieuws

Coronanieuws: strengere controle op dragen mondkapje in het openbaar vervoer

In dit liveblog houden we je maandag op de hoogte van al het nieuws rond de coronacrisis in Brabant en daarbuiten.

De hoofdpunten:

  • In het openbaar vervoer zal strenger gecontroleerd worden op het dragen van een mondkapje.
  • In Brabant zijn zondag 119 nieuwe besmettingen geteld.
  • Als het aantal nieuwe besmettingen in en rond grote steden zo hard blijft stijgen zijn nieuwe maatregelen nodig, waarschuwt Jaap van Dissel.
  • Lees al het nieuws over het coronavirus op onze themapagina.

07.36 Opnieuw twee nertsenbedrijven besmet, totaal 52
Bij nertsenbedrijven in Wilbertoord en Overloon zijn coronabesmettingen vastgesteld. In Wilbertoord gaat het om een bedrijf met ongeveer 1250 moederdieren. De dieren zijn inmiddels geruimd.

In Overloon had het bedrijf ongeveer 7500 moederdieren. De dieren worden daar zo snel mogelijk geruimd. In totaal zijn er nu 52 nertsenbedrijven besmet, 41 daarvan staan in Brabant.

06.30 Coronatestdag in de Tour
Voor de renners in de Tour de France is het vandaag na de loodzware bergrit van zondag tijd voor de tweede rustdag. Niet ver van de Grand Colombier waar zondag de finish lag, mogen de renners bijkomen van de inspanningen en moeten zij ook weer een coronatest ondergaan. De Tour wil de kans op besmettingen zo klein mogelijk houden en het peloton verkeert sinds de Tourstart in Nice in een zogenoemde bubbel.

06.00 Burgemeestersoverleg
De voorzitters van de verschillende veiligheidsregio's komen maandag vanaf 12.30 uur weer bij elkaar. Naast corona staan ook andere vergaderpunten die de afgelopen maanden zijn blijven liggen door de crisis op de agenda van de verschillende burgemeesters. Ook justitieminister Ferd Grapperhaus schuift aan. De burgemeesters kwamen twee weken geleden voor het laatst bijeen.

03.40 Tegenvaller in jacht op coronamedicijn
Bloedbank Sanquin loopt tegen een flinke tegenvaller aan bij het inzamelen van bloedplasma voor de productie van een coronamedicijn. De hoeveelheid antistoffen in dat plasma loopt sneller terug dan gehoopt, zo schrijft het AD.

02.00 Woede om sluiten teststraat Schiphol
De luchtvaart en reisindustrie zijn woedend op minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, omdat hij de coronateststraat op Schiphol dit weekeinde alweer heeft gesloten. "Die moet openblijven. Het laatste wat we nu kunnen gebruiken, is warrig beleid", zegt voorman Marnix Fruitema van de Nederlandse vliegkoepel Barin tegen De Telegraaf.

01.40 Strengere controles in openbaar vervoer
Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) gaan strenger toezicht houden op naleving van de coronaregels in het openbaar vervoer. Naar verwachting worden meer boetes uitgedeeld omdat het waarschijnlijk veel drukker gaat worden in trein, bus, tram en metro. Maandag begint een miljoenen kostende ov-campagne om dagelijks tienduizenden extra reizigers te werven.

00.00 Rechtszaak om steun Schiphol
Greenpeace Nederland spant een rechtszaak aan om het kabinet te dwingen de miljardensteun voor luchtvaartmaatschappij KLM in te trekken. De milieuorganisatie vindt dat aan de financiële noodhulp niet genoeg voorwaarden zijn gesteld om klimaatverandering tegen te gaan.


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »