12 feb, 11:54
Nieuws

Dikke plus voor Heineken op Beursplein 5

De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag verder vooruit. Beleggers kregen een hoop bedrijfsresultaten voor de kiezen en hielden de ontwikkelingen rond het nieuwe coronavirus in de gaten. Op Beursplein 5 werden de jaarcijfers van bierbrouwer Heineken goed ontvangen, terwijl ABN AMRO werd afgestraft na tegenvallende resultaten van de bank. Ook Ahold Delhaize, AkzoNobel en Vopak openden de boeken.

De AEX-index op het Damrak noteerde rond het middaguur 0,4 procent in de plus op 626,60 punten. De MidKap klom 0,5 procent tot 977,88 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs kregen er tot 0,6 procent bij.

ABN AMRO was de grote verliezer bij de Amsterdamse hoofdfondsen met een min van 5,6 procent. De bank boekte afgelopen jaar minder winst, mede door de lage rentestanden. In het slotkwartaal werd bovendien meer geld opzij gezet voor leningen die mogelijk nooit terugbetaald worden. Heineken voerde de winnaars aan met een koerswinst van bijna 6 procent. De brouwer verkocht in 2019 meer bier en boekte meer omzet dan verwacht. Het bedrijf liet ook weten dat topman Jean-François van Boxmeer per 1 juni het stokje overdraagt aan Dolf van den Brink, die nu nog de activiteiten van de brouwer in Azië leidt.

AkzoNobel klom 3,8 procent. De verffabrikant wist dankzij kostenbesparingen de winstgevendheid afgelopen kwartaal op te voeren. Vopak boekte afgelopen jaar meer winst en werd 2,6 procent hoger gezet. Het tankopslagbedrijf kondigde tevens aan voor 100 miljoen euro eigen aandelen in te gaan kopen en het dividend te verhogen. Supermarktconcern Ahold Delhaize won 0,4 procent na publicatie van de kwartaalcijfers.

Bij de kleinere bedrijven dikte winkelvastgoedfonds Vastned 6 procent aan na een positief handelsbericht. Ease2pay werd 15,1 procent meer waard. Het betaalbedrijf komt met één betaalapp waarmee men zakelijk kan parkeren en tanken. In Parijs klom Gucci-moeder Kering ruim 2 procent dankzij beter dan verwachte resultaten van het Franse luxegoederenconcern.

De euro was 1,0917 dollar waard tegen 1,0914 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 1,5 procent meer op 50,70 dollar. Brentolie steeg 2,1 procent in prijs tot 55,13 dollar per vat.

Het bericht Dikke plus voor Heineken op Beursplein 5 verscheen eerst op Nieuws.nl.


Lees het hele bericht van Nieuws.nl algemene feed »