15 mrt, 17:08
2014
Algemeen
Ingezonden

RUCO Boxmeer: Nieuwe film behandeling kanker

BEUGEN – Maasziekenhuis Pantein en Radboudumc brachten in 2012 een korte film uit over het ‘RUCO Boxmeer’. Thema van de film is ‘De Beste zorg dichtbij huis; Wat kun je verwachten na de diagnose kanker?’ De film is geactualiseerd en toont nu ook beelden van de behandelkamer met apparatuur en wachtruimte in het radiotherapeutisch centrum naast Maasziekenhuis Pantein.

In het RUCO Boxmeer werken specialisten van Radboudumc en Maasziekenhuis Pantein nauw samen bij de behandeling van mensen met kanker. Dit doen ze o.a. in het RUCO Boxmeer (Radboud Universitair Centrum voor Oncologie) in het Maasziekenhuis. Er zijn samenwerkingsverbanden voor chirurgie, oncologie, hematologie, gynaecologie, urologie, longgeneeskunde, radiotherapie, klinische genetica en de pijnpoli.

In de film vertellen patiënten, artsen en behandelaars over onderzoek, behandeling en wat ze daarbij belangrijk vinden. Het filmpje biedt in slechts enkele minuten een inkijkje in de behandelwereld van de oncologie bij het Maasziekenhuis.

Behandeling Jaarlijks worden bij het Maasziekenhuis ongeveer tweeduizend patiënten met kanker behandeld. De behandelcapaciteit is berekend op de toekomstige vraag naar radiotherapiebehandelingen en andere vormen van oncologische zorg in de wijde regio Land van Cuijk en Noord-Limburg. Patiënten met kanker krijgen hierdoor niet te maken met wachtlijsten en kunnen dichtbij huis worden behandeld. Op dit moment worden dagelijks dertig van de veertig beschikbare plaatsen voor bestraling gebruikt, ofwel een bezettingsgraad van 75 procent.

Snelle diagnostiek Medisch specialisten van het Raboudumc en Maasziekenhuis Pantein houden gezamenlijk spreekuur op de RUCO-polikliniek in Beugen. Patiënten uit de regio Boxmeer zijn hiermee verzekerd van academische zorg dichtbij huis.

Door de intensieve samenwerking hebben patiënten sneller de uitslag of zij wel of geen kanker hebben, plus een bijbehorend behandeladvies. Afhankelijk van de ernst van de ziekte of de voorkeur van de patiënt, vindt de behandeling in Beugen of in Nijmegen plaats. De behandelprotocollen zijn in beide ziekenhuizen gelijk.

Snelle doorverwijzing Als een patiënt hoogcomplexe zorg nodig heeft, wordt hij voor verdere diagnostiek en/of behandeling doorverwezen naar het Radboudumc. Bijvoorbeeld voor het verwijderen van de blaas met aanleg van een nieuwe blaas of voor een urinestoma. Door de nauwe samenwerking kunnen patiënten hier eerder terecht, vindt er een adequate overdracht plaats en wordt diagnostiek niet onnodig overgedaan. Voor de controles na de behandeling kunnen patiënten weer in het Maasziekenhuis terecht. Dat scheelt patiënten en hun begeleiders veel (reis)tijd.