02 apr, 20:00
Nieuws

'Verbod nodig om kinderen met autisme te beschermen tegen gebedsgenezers'

Meerdere kinderen met autisme werden zonder toestemming van hun ouders meegenomen naar diensten van gebedsgenezer Tom de Wal uit Werkendam. Tijdens zulke diensten zouden ze 'bevrijd' kunnen worden van hun autisme. Op Wereld Autisme Dag pleit de voorzitter van Leerlingenbelang Voortgezet Speciaal Onderwijs (LBVSO) voor een verbod op deze praktijken. "Tom de Wal is slechts het topje van de ijsberg."

Uit onderzoek van Omroep Brabant en Omroep Gelderland blijkt dat de eigenares van een zorgboerderij in het Gelderse plaatsje Wekerom kinderen meenam naar genezings- en bevrijdingsdiensten van Tom de Wal.

Met zijn organisatie Frontrunners Ministries trekt hij het hele land door met genezings- en bevrijdingsdiensten, waar hij mensen zou kunnen genezen van ziektes en bevrijden van demonen. Zo sprak hij afgelopen zondag nog tijdens de paasdienst in een theater in Boxmeer, waar ook bevrijding en gebedsgenezing plaats zou hebben gevonden, zo is te lezen op de Facebookpagina van 'Feet of Light Ministries', waar de gebedsgenezer te gast was.

De LBVSO komt op voor jongeren met autisme en ontving het afgelopen jaar ruim 300 klachten over gebedsgenezing van autisme. Voorzitter Elijah Delsink: "Het gebeurt veel vaker dan mensen denken. Het gaat niet alleen om Frontrunners Ministries, maar om nog een stuk of tien andere organisaties. En dan zijn er ook nog gebedsgenezers die huisbezoeken doen. Tom de Wal is slechts het topje van de ijsberg."

Volgens de belangenorganisatie is gebedsgenezing van autisme voor veel jongeren een traumatische ervaring. Bij 70 procent van de jongeren die zich hebben gemeld met klachten is een posttraumatische stressstoornis (PTSS) vastgesteld. "Kinderen en jongeren met autisme ondervinden ook andere ernstige gevolgen van dit soort uitdrijvingsdiensten. Het is een schadelijke manier om met autisme om te gaan."

Het is dan ook echt genoeg, zegt Delsink stellig. "Wij maken ons al langer hard om een verbod te krijgen op gebedsgenezers die beweren dat ze autisme of een andere beperking kunnen genezen, maar het loopt nu wel heel hoog op."

Volgens Delsink is het aan de overheid om kinderen met een verbod te beschermen tegen deze schadelijke praktijken. "Maar zij verschuilen zich achter vrijheid van godsdienst. Wij vinden dat een groot goed, maar deze gebedsgenezers zien kinderen met autisme als mensen die 'gefikst' moeten worden door gebedsgenezing. Dat vinden wij heel ver gaan en dat is volgens ons misbruik van godsdienst."

Elinde (14) is een van de kinderen die stiekem werd meegenomen naar uitdrijvingsdiensten van Tom de Wal. In de podcast Op Hoop van Zegen, vertelt ze haar indrukwekkende verhaal.


Lees het hele bericht van Omroep Brabant »