WSV De Natuurvrienden

St. Nicolaastocht bij de wandelsportvereniging “De Natuurvrienden” uit Merselo op zondag 25 november
7 November 2018
Op zondag 25 november organiseert de wandelsportvereniging “De Natuurvrienden” uit Merselo een St. Nicolaas wandeltocht.

Er worden 4 afstanden uitgezet 5,10,15 en 20 km afstand.

De starttijden zijn,
20 -15 km 09.00 - 12.00 uur
10 – 5 km 09.00 - 14.00 uur

Om 13.00 uur start St. Nicolaas met een heleboel pieten om een 5 km afstand te lopen. Het inschrijfbureau sluit om 16.00 uur. De startplaats is vanuit zaal “Het Anker” Grootdorp 73 5815 AN te Merselo. Tel.0478-546217.

Op de rustplaats is tevens een toilet aanwezig. Deze tocht is ook geschikt voor nordic walking. Voor meer inlichtingen 06-40461367 / 06-24799441.

De tocht loopt langs de molen van Merselo en daarna door de prachtige bossen naar de diverse buurtschappen van Merselo. Buiten het St. Odapark is een rustplaats ingericht waar men tegen wandelvriendelijke prijzen koude en warme dranken en belegde broodjes kan krijgen.

Het St. Odapark ontleent de naam aan de heilige Oda, beschermheilige voor blinden en slechtzienden. De legende verhaalt dat Oda blind geboren is rond het jaar 680 als Schotse koningsdochter en een teruggetrokken leven leidde gewijd aan gebed. Aan het einde van haar jeugd stuurde haar vader haar op bedevaart om het graf te bezoeken van de Heilige Lambertus van Maastricht, waar vele wonderen van genezing plaatsvonden, alwaar Oda haar gezichtsvermogen terugkreeg. Weer thuis gekeerd in Schotland verwachtte haar vader dat zij, als het een koningsdochter betaamt, uit zou zien naar een goede partij voor een huwelijk, maar Oda zette haar solitaire leven buiten de Schotse gemeenschap voort, meer nog dan voorheen in dienst gesteld van God. Toen haar vader Oda tegen haar zin wilde uithuwelijken vluchtte ze over de Noordzee naar het vasteland waar zij begon aan een bedevaart naar Rome.

Na een groot aantal omzwervingen vestigde de prinses zich in Rode waar ze verder leefde als kluizenaar en overleed omstreeks 726. Na haar dood doopte men Rode, in haar eer, om in Sint Oedenrode en werd zij begraven op de plek waar ze geleefd had. Toen er ‘s nachts boven haar graf een helder licht verscheen, zag men dat als teken van haar heiligheid en vanaf dat moment kwamen gelovigen in groten getale van heinde en verre haar graf bezoeken om er troost en genezing te vinden. De legende vertelt dat er heel wat wonderen gebeurden, en eenmaal ter plekke lieten veel mensen hun hulpmiddelen, zoals blindenstokken, achter bij haar graf. Daarmee werd Oda de patroonheilige van blinden en slechtzienden.

Als iconografisch beeld is de heilige Oda herkenbaar aan een bij haar afgebeelde ekster. Een symbolisch samenspel dat is ontstaan door de legende die verhaalt dat zij op haar doortocht naar Brabant ook een tijdje in Venray heeft gewoond, en waarin haar verblijf aan de mensen in het dorp kenbaar werd gemaakt door luid kwetterende eksters die op haar huisje neerstreken. Toen daardoor haar aanwezigheid werd verraden werd ze lastiggevallen door het mannelijk deel van de bevolking en trok Oda verder. Maar de vogels kwamen haar ook vaak te hulp. Toen haar vader haar wist op te sporen werd het hem onmogelijk gemaakt haar huisje te benaderen omdat de eksters een collectieve aanval op hem openden.

Eind 19e eeuw werd het park aangekocht door Zusters Ursulinen die een klooster met pensionaat beheerden dat verbonden was aan meisjesgymnasium Jerusalem, gelegen in het gelegen in het centrum van Venray. Zij zagen de berg els een mooie plek voor de jonge meisjes die hier zouden kunnen stoeien en lawaaien zo veel zij wilden, aldus de nonnen. Zo ontstonden, een park met een heuvelachtig karakter, een bos met dennen struiken en uitheemse boomsoorten een speelweide en talloze prieeltjes en werd er een theehuis gebouwd, gelegen op een berg van waaruit de meisjes uiterst goed in het blikveld van de zusters in de gaten gehouden konden worden. Tegenwoordig is het een centrum voor hedendaagse kunst.

Wij hopen u te ontmoeten op zondag 25 november.
Contactgegevens
WSV De Natuurvrienden
Westertienweg 17
5807 BG Oostrum
Leden
Bent u lid van deze vereniging? Meld u snel aan en blijf op de hoogte! » Ik ben een lid