Gemeente Boxmeer

persberichten
21 Juni 2014
Grondnota 2014: hogere korting bouwgrond particulieren

Korting op de prijs van bouwgrond voor particulieren en het blijven stimuleren van particulieren die gezamenlijk willen bouwen (CPO) zijn belangrijke punten uit de Grondnota 2014.

Er bestond al een stimuleringsregel van 4 procent op de aankoop van bouwgrond voor particulieren, deze wordt tot 1 maart 2015 verhoogd tot 10 procent.
Voor starters blijft, onder voorwaarden, een korting van 25 procent gelden op de grondprijs. Daarnaast ondersteunt de gemeente het bouwen volgens collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO). Bij CPO bouwen particulieren gezamenlijk in eigen beheer, hierdoor zijn er voor hen financiële voordelen te behalen. Tot nog toe kent de gemeente Boxmeer succesvolle woningbouwprojecten op basis van CPO in onder andere Beugen, Holthees, Overloon en Rijkevoort. De kernen Oeffelt, Sambeek en Vierlingsbeek oriënteren zich op CPO. Momenteel onderzoekt de gemeente de CPO-vraag en -mogelijkheden in de kern Boxmeer. Gedacht wordt hierbij onder andere aan de Maasbroeksche Blokken.

Resultaat
Op dit moment heeft de gemeente 31 exploitaties onder handen. Deze leveren een positief resultaat van in totaal € 3.650.419. Van deze 31 complexen hebben er 29 een positief resultaat. Het negatieve resultaat van de 2 resterende complexen wordt afgedekt door een voorziening (speciaal voor dit doel opgebouwde reserve).

Wethouder Erik Ronnes: “Met deze grondnota is voortgeborduurd op de gemaakte kwaliteitsslag van de vorige Grondnota’s, zodat er een reëel beeld gepresenteerd wordt over de financiële positie van de grondexploitatie. Het proces wat in gang is gezet, is op basis van praktijkervaringen verder geoptimaliseerd. Dit blijft een continu proces. Gezien de forse grondpositie van onze gemeente (met name industriegrond) blijft de verkoop van gronden in de huidige economische situatie een grote uitdaging voor de komende jaren”.

De grondnota wordt jaarlijks herzien en aan de gemeenteraad ter vaststelling aangeboden. De grondnota 2014 wordt in de raadsbijeenkomst van 3 juli behandeld. Op deze wijze wordt de raad geïnformeerd over het reilen en zeilen ten aanzien van de bouwgrondexploitaties. De grondnota moet met name inzicht bieden in de financiële risico’s die de gemeente loopt met de exploitatie van de diverse woningbouw- en bedrijvencomplexen. De grondnota schetst daarnaast een actueel beeld van de stand van zaken in de plannen die in exploitatie zijn. Aan de hand van deze informatie wordt de financiële buffer van de grondexploitaties berekend.

Eerste asielzoekers Overloon
Vanaf maandag 23 juni krijgt het nieuwe asielzoekerscentrum in Overloon de eerste bewoners. Nog niet bekend is hoeveel mensen de komende tijd worden opgevangen. Van het maximale aantal van 800, is voorlopig nog geen sprake. Op dit moment is voor maximaal 250 mensen opvang mogelijk.
Afgelopen woensdag had de klankbordgroep AZC het eerste overleg. De vaste deelnemers zijn vertegenwoordigers van de dorpsraden Stevensbeek en Overloon, een vertegenwoordiging van de direct omwonenden, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), de burgemeesters en medewerkers van de gemeenten Sint Anthonis en Boxmeer en wijkagenten. De direct omwonenden hebben nu nog een eigen overleg, omdat hier ook veelal praktische zaken aan de orde komen. Tijdens de maandelijkse overleggen van de klankbordgroep komen voornamelijk onderwerpen aan de orde op het gebied van veiligheid, verkeer/vervoer, onderwijs en communicatie.
De vertegenwoordiging van de dorpsraden in de klankbordgroep bestaat uit Henk de Vries en Hannie van Hees (Overloon) en Bert Teurlinx en Inge van Duijnhoven Stevensbeek). Voor inwoners van de beide dorpen zijn zij een direct aanspreekpunt. Inwoners kunnen vanzelfsprekend ook altijd met hun vragen over het asielzoekerscentrum bij de beide gemeenten en het COA terecht.

Intussen hebben al aardig wat mensen zich beschikbaar gesteld als vrijwilliger. Zo wil de bibliotheek in Overloon kinderen graag helpen bij het lezen. Mensen die ook als vrijwilliger bij het azc actief willen zijn, kunnen zich aanmelden bij het COA.

De gemeenten en het COA hebben voor de schoolvakanties nog overleg met de scholen. Na de zomervakantie gaat natuurlijk ook de jeugd die in het azc wordt opgevangen, naar school.
Nog niet bekend is hoeveel asielzoekers in totaal worden opgevangen in het azc Overloon. De grote toestroom van asielzoekers in Nederland van enkele weken geleden is verminderd. Toch is er volgens het COA nog een groot tekort aan opvangmogelijkheden. Was er een maand geleden nog een tekort van 1 opvanglocatie per week, op dit moment is dat er nog 1 per maand.
Contactgegevens
Gemeente Boxmeer
Raadhuisplein 1
5831 JX Boxmeer